Október 3-5., csütörtök-szombat 18 óra, október 7-8., hétfő-kedd 20 óra

A nagy füzet

 magyarul beszélő német-francia-magyar-osztrák háborús filmdráma, 109 perc, 2013
Szereplők: Molnár Piroska, Gyémánt László, Gyémánt András
Rendező: Szász János
Forgalmazó: Budapest Film

A film a második világháború idején egy határszéli faluban a nagymamájuknál nevelkedő, és a könyörtelen világban túlélni igyekvő ikerpár megrázó története. A gyerekeknek egyedül kell megtanulniuk mindent, ami a túléléshez szükséges. Magányosan, éhezve és fázva vezetik naplójukat a nagy füzetbe. Följegyzik, mit láttak, mit hallottak, mit tettek, mit tanultak. Ugyan életben maradnak, de szívük megkeményedik, testük megedződik. A nagy füzet posztmodern háborúellenes dráma, nagyhatású parabola arról, milyen pusztító hatással van a háború a gyermeki pszichére.

A nagy füzet

A nagy füzet című alkotás nyerte az idei Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, a Kristály Glóbuszt, és hazánk ezt a filmet nevezte az Oscarra, a legjobb idegen nyelvű filmek kategóriájában. A filmadaptáció alapjául a magyar származású írónő, Agota Kristóf világszerte ismert regénye szolgált; az új magyar filmnek Karlovy Varyban volt a világpremierje. Ez a fesztivál a közép-európai régió legnagyobb és egyetlen “A” kategóriás filmszemléje.

A nemzetközi szereplőgárdát felvonultató magyar-francia-osztrák koprodukció az első olyan film, amelyet az új Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával forgattak. A főszerepet két fiatal amatőr színész, Gyémánt András és László játsszák, a nagyanya szerepében pedig Molnár Piroskát láthatjuk. Meghatározó szerepekben tűnik még fel a fehérvári Vörösmarty Színház társulatának tagja, Derzsi János, valamint Andorai Péter, Kovács Lajos, Tóth Orsi és a kiváló dán színész, Ulrich Thomsen.