Október 18-19., péntek-szombat 18 óra, október 21-22., hétfő-kedd 20 óra

A szabadság hősei

 magyar dokumentumfilm, 50 perc, 2012
Szereplők: Baranyi László, Bérczesi Mihályné, Boross Péter, Bőzsöny Ferenc
Rendező: Nagy Sándor István
Forgalmazó: Független Nemzeti Filmalkotók Közössége

Az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából a Barátság mozi október 18-22-ig négy alkalommal is a műsorára tűzi A szabadság hősei című magyar dokumentumfilmet, amely a fiatal filmesekből álló Független Nemzeti Filmalkotók Közösségének (FNFK) produkciója.

Hogyan jut el egy nép arra a pontra, hogy azt mondja: elég? Mik voltak az egyetemisták első követelései? Hogyan foglalták el a forradalmárok a Magyar Rádiót? Ismerjük a salgótarjáni sortűz körülményeit? Milyen a „nép ellenségeként” börtönbe kerülni? Hogyan élhetjük túl saját kivégzésünket?  Szabadságvágy, utcai harcok, internálások, elnyomás. Nem lehet eleget beszélni ezekről, főleg, amikor rádöbbenünk: máig sem tisztázódott minden részlet.

A szabadság hősei

A film szereplői (Baranyi László nemzetőr, Bérczesi Mihályné, a salgótarjáni sortűz túlélője, Dr. Boross Péter, a Budapesti Forradalmi Tanács tagja, Dr. Bőzsöny Ferenc, a Magyar Rádió bemondója, Dégi András forradalmár, Dózsa László „pesti srác”, Dr. Kiss Tamás, a MEFESZ tagja, Szécsi István, a Sztálin-szobor egyik ledöntője és D. Szűcs Lászlóné ápolónő) maguk is aktív tanúi, szereplői, sőt az események alakítói voltak. Megrázóan, hitelesen elevenítik fel az 1956-os forradalom napjait.

A szabadság hősei az 1956-os forradalom és szabadságharc 56. évfordulójára készült, egy éve, 2012-ben mutatták be. A dokumentumfilmet a Független Nemzeti Filmalkotók Közössége (FNFK) harmadik produkciója. Eddig olyan dokumentumfilmek kapcsolódnak a fiatal filmesekhez, mint a 83.éves Guinness-rekorder sakkmester, vitéz Sinka Brigitta életéről szóló A Tábla Királynője – 10.000 játszmával a csúcsig vagy a Magyar Honvédség kiváló katonasportolóit bemutató Váll-lapos sportolók. A korábbi filmek több bemutatót, és számos sikeres fesztiválszereplést tudhatnak maguk mögött, A Tábla Királynője többek között elnyerte a VIII. Vas megyei Függetlenfilm Fesztiválon (VAS-FILM) legjobb dokumentumfilmnek járó díját.

Az FNFK alkotói Baranyi László színművésszel közösen álmodták meg a film ötletét, melynek megvalósulásához a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége (POFOSZ) jelentős támogatást nyújtott. Az alkotók elmondása szerint az 1956-os szabadságharcról nem lehet elégszer, eleget beszélni. Nemzetünk modern kori történelmének olyan jelentős eseménye ez, ami a mai napig érezteti hatását. Az alkotók célja fiatalos szemléletben, a modern kor követelményeinek megfelelő digitális technikával, eredeti filmzenével, méltó megközelítésben, hiteles szereplőkön keresztül mesélni 1956-ról.

A produkciónak még egy különleges 56-os vonatkozása is van. A film narrátora Sinkovits-Vitay András színművész, annak a legendás Sinkovits Imrének a fia, aki 1956. október 23-án a Petőfi-szobornál több tízezer ember előtt elszavalta a Nemzeti dalt.

Rendező: Nagy Sándor István
Rendezőasszisztens: Hunyadi Áron
Operatőr: Zierer Csaba
Vágó: Lukács Gergő
Hangmérnök: Pápai Zsolt
Zeneszerző: Csapó Ádám