Az Aglaja már Hollywood kapujában

Folytatódhat az Aglaja nemzetközi sikere: Deák Krisztina alkotása elindul a Golden Globe „Legjobb idegen nyelvű film” díjáért. A filmet október 13-án vetítik le Los Angeles-ben a Hollywoodba akkreditált újságírók szövetsége (Hollywood Foreign Press Association – HFPA) tagjai számára, akik döntenek a jelölésről.

- Ez még nem a nomináció, „csak” egy vetítés a zsűri részére, de nagyon izgatott vagyok – mondta a film koprodukciós partnerének, az RTL Klubnak nyilatkozó Deák Krisztina rendező, aki személyesen is részt vesz az eseményen.

Anya és lánya: Ónodi Eszter és Móga Piroska

A film főszereplői, Ónodi Eszter és Móga Piroska

 
Az amerikai filmes és televíziós díj az Oscar és az Emmy-díjak után a legrangosabb elismerés a világ filmgyártásának legjobbjai számára. A számos kategóriában kiosztott Arany Glóbuszt 1944-ben a Hollywoodban dolgozó külföldi újságírók szervezete alapította, és sokan az Oscar előszobájának tartják. A jelölteket december 12-én jelentik be, míg a 71. Golden Globe díjátadó ünnepség jövő év január 12-én lesz Los Angelesben.

A Barátság moziban tavaly októberben vetített Aglaja néhány hónapja három Arany Nimfát és egy különdíjat nyert a monte-carlói televíziós filmfesztiválon. A film egy anya és lánya különös viszonyáról szól az őket körülvevő, ideológiákkal, szegénységgel és kétségekkel átitatott világban. A mama, Sabina egyedülálló mutatványa, hogy a haján lógva égő fáklyákkal zsonglőrködik. Kislánya, Aglaja minden este retteg attól, hogy a mamája lezuhan. A mama halálától való félelem átszövi Aglaja életét. Pedig egy napon – a családi tradíciót követve – ő lesz az „Acélhajú nő”. Az édesanyát féltő gyermeki rettegés által megtépázott jelent és jövőt Deák Krisztina különleges hangulatú képekkel, a rá oly jellemző egyedi látásmóddal ábrázolja.

(rtlklub.sajtoklub.tv)

  
Címkék: