2014: a digitális átállás éve

10 millió forintos vissza nem térítendő támogatást ítélt meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Barátság mozi digitális fejlesztésére – olvasható a minisztérium mai sajtóközleményében.

Az „art” mozihálózat digitális fejlesztésének 2013. évi támogatásáról szóló pályázatra benyújtott 12 pályázatból tizet, köztük a fehérvári Barátság moziét támogatja Halász János államtitkár, az emberi erőforrások minisztere nevében eljárva. A döntés értelmében 10 millió forintos támogatást kap a fehérvári mozi a pályázat keretében kiosztott, összesen 100 millió forintos keretből. Az „art” mozik digitális fejlesztésének támogatása 2014-ben is folytatódik; az Emberi Erőforrások Minisztériuma jövőre újabb 100 millió forint keretösszegű pályázatot hirdet meg erre a célra.

Digital Cinema

Székesfehérvár képviselőtestülete a szeptember 27-i közgyűlésen, Cser-Palkovics András polgármester előterjesztésében tárgyalta meg a javaslatot, hogy Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata az „art” mozihálózat digitális fejlesztésének 2013. évi támogatásáról szóló, 60/2013. (VIII. 9.) EMMI rendelet alapján kiírt pályázaton a Barátság mozi hagyományos filmtekercsről digitális vetítésre és térhatású 3D technológiára való átállását megvalósító támogatási kérelmet nyújtson be. A pályázat lehetővé teszi, hogy 2048×1080-as felbontású, DCI kompatibilis projektort és az ahhoz szükséges szervert beszerezze a mozit üzemeltető Fejér Megyei Művelődési Központ.

Az elmúlt években ugyanis a mozizás piaci és technikai környezete teljesen átalakult, a 35 mm-es celluloid szalagot vetítő gép végérvényesen elavult. A filmgyárak nem tudnak celluloid nyersanyagot beszerezni, ezért teljesen leálltak a filmszalagos kópiák kiadásával. Mára a mozizás világszerte elterjedt technikai szabványa a digitális vetítés lett. A hazai mozikba kerülő filmek kizárólag digitális kópián jelennek meg, ezek vetítésére a Barátság mozi jelenlegi vetítő technikája nem alkalmas.

A minisztérium sajtóközleménye »

  
Címkék: