Háromszáz alkotás közül kerülhet ki a legjobb film

Kétszáznyolcvankilenc alkotás közül választhatja ki idén az amerikai filmakadémia a legjobb film Oscar-díjára esélyes jelölteket. Az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) hétfőn jelentette be honlapján, hogy hány film teljesítette a jelölési feltételeket, és fel is sorolta az érintett alkotásokat.

A szabályok szerint a produkciók mozis vetítését december 31-én éjfélig meg kell kezdeni egy Los Angeles megyei filmszínházban, és legalább hét egymást követő napon műsoron is kell tartani. A feltételek között szerepel az is, hogy a játékfilmeknek több mint 40 perces hosszúságúaknak kell lennie, és a filmszínházakban 35 mm-es vagy 70 mm-es filmen, illetve minőségi digitális formátumban kell bemutatni. Nem kerülhet a jelölésre esélyes alkotások közé olyan produkció, amely elsőként nem moziban debütált.

Oscars

A 86. Oscar-díj jelöltjeit az egyes kategóriákban 2014. január 16-án, csütörtökön jelentik be a filmakadémia Samuel Goldwyn Színházában. A díjkiosztó gálát 2014. március 2-án tartják a hollywoodi Dolby Színházban. A gálát élőben közvetíti az ABC tévétársaság, és világszerte több mint 225 országban látható majd.

(MTI)

Az Oscar honlapja: oscars.org

  
Címkék: