Közelebb az Oscarhoz

A Magyarország által a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjára nevezett A nagy füzet is szerepel a díjért versengő művek kilencre szűkített listáján az amerikai filmakadémia pénteki bejelentése szerint.

Szász János munkája többek közt Paolo Sorrentino A nagy szépség, Vong Kar-vaj A nagymester, valamint Thomas Vinterberg A vadászat című filmjével van versenyben az Oscar-jelölésért. Magyar filmnek legutóbb 1988-ban volt esélye elnyerni az Oscar-díjat, akkor Szabó István Hanussen című alkotása szerepelt a végső öt jelölt között. A mostani végső öt jelöltet január 16-án jelentik be, az Oscar-díjakat március 2-án adják át.

A nagy füzet

A nagy füzet egy ikerpárról szól, akik a háború miatt vidéki nagyanyjukhoz kerülnek, ahol a túlélés érdekében elzárkóznak a felnőttektől, és saját, sokszor könyörtelen szabályaik szerint alakítják életüket. A Szász János által rendezett film júliusban debütált a Karlovy Vary-i filmfesztiválon, ahol elnyerte a Kristály Glóbusz nevű fődíjat. Azóta a filmtöbb nemzetközi fesztiválon szerepelt, Haifában elismerő oklevelet kapott, bemutatták az ausztráliai Adelaide-ben és a dél-koreai Puszani Nemzetközi Filmfesztiválon, valamint elnyerte a legjobb film, a legjobb színésznő és a legjobb színész díját a Los Angeles-i Magyar Filmfesztiválon, és ma megkapta a franciaországi Les Arcs Európai Filmfesztiválon a diákzsűri díját is.

Az idegen nyelvű filmek kategóriájában versenyben maradt alkotások:

Belgium: Alabama és Monroe (Felix Van Groeningen)
Bosznia-Hercegovina: Epizód egy vasgyűjtő életéből (Danis Tanovic)
Dánia: A vadászat (Thomas Vinterberg)
Hongkong: A nagymester (Wong Kar Wai)
Kambodzsa: The Missing Picture (Rithy Panh)
Magyarország: A nagy füzet (Szász János)
Németország: Két élet (Georg Maas és Judith Kaufmann)
Olaszország: A nagy szépség (Paolo Sorrentino)
Palesztína: Omar (Hany Abu-Assad)

Oscar Offers Surprises in Foreign-Language List of 9 - a Variety írása a jelöltekről