Megértettük!

A Barátság mozi az Érted?! című, filmvetítéssel egybekötött beszélgetős estjén  Puzsér Róbert volt a meghívott vendég. Az ő javaslata alapján A mások élete című 2006-os német filmet láthatták a nézők a beszélgetést megelőzően.

A film megnyerte az Európai Filmdíjat, a BAFTA- és az Oscar-díjat is a „legjobb idegen nyelvű film” kategóriában. A történetben az 1983-as kelet-berlini állapotot ismerhetjük meg, amikor a Stasi titkos ügynök hálózata az NDK lakosait figyelte meg. Akiről a legkisebb gyanú is felmerült, hogy a rendszer ellensége lehet, ügynökök figyelték, és erről jelentéseket készítettek. Egy ilyen megfigyelés esetét mutatja be A mások élete című film, amikor is a főhős Stasi-ügynök ráébred arra, hogy miféle rendszert szolgál, és hogy a rossz emberek nem a megfigyeltek, mint ahogy azt a felettesei állítják. A felismerésből adódó további cselekedetek meglehetősen érdekes és izgalmas történésekhez vezetnek a filmben.

Puzsér Róbert a Barátság moziban

Erről, és a filmben megjelenő korszakról beszélt a jelenlevőknek Puzsér Róbert, a tőle megszokott, sajátosan egyedi stílusban. A filmben bemutatott rendszer sajnos a mi országunkban is jelen volt egykor, ezért a téma különösen érint bennünket, magyarokat is. Igaz, hogy a nézők egy része még nem élt ebben a korban, de pont ezért érdemes filmet nézni, és részt venni beszélgetős alkalmakon, hogy némi betekintést, és hiteles rálátást kapjunk erről az időszakról, ami mára történelem. Reméljük, hogy Puzsér Róbert visszatér még hozzánk a hosszú pihenése után, és tart még a filmnézőknek hasonló, érdekes előadásokat.

Puzsér Róbert a Barátság moziban

  
Címkék: