Jancsó Miklósra emlékezünk

Az életének 93. évében elhunyt világhírű művészre emlékezve a Még kér a nép című filmet vetítjük február 19-én, szerdán 18 órától a Barátság moziban. A filmet a ManDa (Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet) biztosítja a vetítéshez.

Az alkotásért Jancsó Miklóst 1972-ben Cannes-ban a „Legjobb rendező” díjával jutalmazták, és 1979-ben ugyanott életműdíjjal is elismerték. Élete során hazánkban is több kitüntetésben részesült: 1966-ban elnyerte a Balázs Béla-díjat, kétszer kapott Kossuth-díjat (1973, 2006), 1970-ben érdemes, 1980-ban kiváló művész lett, a Magyar Mozgókép Mestere, Budapest díszpolgára. 2012-ben Jubileumi Prima Primissima Díjat vehetett át.

Még kér a nép

Még kér a nép

A stilizált tánc kollektív koreográfiájával jeleníti meg a terrorra erőszakkal válaszolók, az elnyomók és a megalázottak harcát. Aratók sztrájkolnak. A kasznár megfélemlítésül felgyújtja a búzászsákokat. Válaszul megölik, a kivonuló katonákat a lányok lefegyverzik meztelenségükkel, majd elégetik a fegyvereket, felgyújtják a templomot. Az árulók újra esküsznek. Egyikük meghal a dalnok késétől. A kivezényelt újabb egységek tűzharcban legyőzik az aratómunkásokat.

Szereplők: Madaras József, Orbán Tibor, Molnár Tibor, Juhász Jácint, Cserhalmi György, Drahota Andrea

  
Címkék: