„Fogadj örökbe filmsztár kutyákat!”

Júliusban mi is vetítjük Mundruczó Kornél Fehér Isten című játékfilmjét, amely elnyerte a cannes-i filmfesztivál Un certain regard szekciójának fődíját. A filmben szereplő 200 kutya közül körülbelül 150 menhelyes. Ezek a kutyák a film forgatása közben is a menhelyen éltek, ugyanúgy mint előtte és utána, viszont mindegyikük részt vett egy több hónapon át tartó képzésen. Most egy honlap segítségével megismerheti ezeket a kutyákat, és örökbe fogadhatja bármelyiket.

Ez az egyetlen létező élet. Amin az állatokkal osztozunk. Ez az, amit én követni próbálok. Megosztani emberi kiváltságaink egy részét az állatokkal (…) Nem akarok visszatérni egy másik életbe mint kutya vagy disznó, és úgy élni, mint a mi kutyáink és disznóink élnek.” J. M. Coetzee idézete volt a Fehér Isten egyik ihletője.

nagysuti_660

„A kutyákkal való közös munka során nap mint nap megtapasztaltuk, ahogyan állatok és emberek egyazon világon osztoznak. Fél évig együtt dolgoztunk, együtt fáradtunk minden egyes képkockáért. Ők sokkal több türelemmel, és néha minket biztatva tették ezt, mint azt valaha is reméltük” – írják azon a honlapon, amelyen a filmben játszó kutyákat mutatják be.

 „A honlapon szereplő kutyák mindegyike rengeteget tett hozzá ehhez a kalandhoz. Nem csak fantasztikus színésznek, de odaadó társainknak is bizonyultak. Igazi hálával tartozunk nekik, ezért hoztuk létre ezt a honlapot. A filmezés számukra talán csak egy percnyi hírnév, mulandó élmény volt, de mi szeretnénk, ha egész életükben gondoskodó környezetben élhet-nének.

Kérjük, ha lehetősége van rá, fogadja örökbe egyik négylábú kollégánkat” – kérik az alkotók.

Fehér Isten – Kutyák »

 

Mundruczó eddigi alkotásaihoz hasonlóan, most is olyan rideg világot teremtett, ahol a szeretet, az otthonosság és az empátia ismeretlen fogalmak. A társadalommal és a környezetükkel szemben kiszolgáltatott hősök érzelmileg sivár közegben élnek, hogy akár lelki túlélőknek is vélhetjük őket. A Fehér Isten képi világa színesebb, mint a rendező korábbi munkái, a karakterek mégis fekete-fehérek: a csendes és zárkózott kamaszlány Hagennel különös szimbiózisban létezik, burokban élnek, ahol még fellelhetőek emberi (és állati) érzelmek, de az őket körülvevő világot az érdekek mozgatják és nincs helye az együttérzésnek.

Fehér Isten: A közöny túlélői – a film.hu kritikája »

 

  
Címkék: