Hét magyar film a Palicsi Filmfesztiválon

Legalább hét magyar filmet mutatnak be a 21. Európai Filmek Fesztiválján a Szabadka melletti Palicson július 19. és 25. között – emelte ki Siflis Zoltán, a fesztivál magyar programjának válogatója csütörtökön Szabadkán az MTI-nek.

A versenyben szereplő 85 filmet tíz csoportba sorolták be a szervezők. Ezek között idén is szerepel az új magyar filmek válogatása, de a versenyprogramban és más csoportokban is helyet kapnak a magyar alkotások.

Egyebek mellett bemutatják Bodzsár Márk első nagyjátékfilmjét, az Isteni műszakot, Szász János A nagy füzetét és Mundruczó Kornél Fehér Isten című alkotását is, amely elnyerte a cannes-i filmfesztivál Un certain regard szekciójának fődíját. Két vígjátékot is műsorra tűznek: Szajki Péter Nejem, nőm, csajom című filmjét és Herczeg Attila Megdönteni Hajnal Tímeát című romantikus komédiáját.

Isteni műszak

Isteni műszak

Várhatóan bemutatják Tolnai Szabolcs vajdasági magyar rendező legújabb filmjét, Az erdőt (Strange forest) is. A dráma egy észak-szerbiai magyar családról szól, amelynek fiúgyermeke a kábítószer-függőséget kezelő központból elmenekül. A szülők egymást hibáztatják gyermekük sorsáért és igyekeznek megtalálni a fiút. Eközben Szerbia zord valóságával is szembesülnek.

A palicsi filmfesztiválon a fiatal európai rendezők munkái, a környezetvédelemmel foglalkozó filmek és az úgynevezett hommage-alkotások mellett idén két új kategóriában is vetítenek filmeket. Az egyik az új grúz filmeket tömöríti, a másikban pedig az első világháború 100. évfordulója alkalmából összeállított, hat filmből álló válogatás látható majd.

A három fő elismerésért – a legjobb filmnek odaítélendő Arany torony díjért, a legjobb rendezőnek járó Palicsi toronyért és a zsűri különdíjáért – tizenhárom alkotás versenyez. Emellett idén is kiosztják az Underground szelleme nevű elismerést a fiatal európai alkotók egyikének. Az első szabadkai mozit létrehozó Aleksandar Lifkáról elnevezett életműdíj két nyertesének nevét még nem hozták nyilvánosságra.

A fesztivált a 2014-es cannes-i filmfesztiválon Arany Pálmát szerző film, Nuri Bilge Ceylan török rendező alkotása, a Kis uykusu (Téli álom) zárja.

(MTI)