Január 26., szombat 10 óra

Bogyó és Babóca 3. – Játszótársak

 magyar családi animációs film, 70 perc, 2014
Írta és rajzolta: Bartos Erika
Mesélő: Pogány Judit
Zene: Alma Együttes

Rendező: Krizsanics Antonin, M. Tóth Géza
Forgalmazó: KEDD Animációs Stúdió

A Bogyó és Babóca 3. – Játszótársak, az előző két szériához hasonlóan, 13 epizódban mesél Bogyó, Babóca és kis barátaik élményeiről. A már jól ismert szereplők mellett megismerkedhetünk új karakterekkel is: a kalapját vesztett Gombával, a titokzatos Csillaglánnyal, a kürtős kalácsokat árusító Bodobáccsal és Hörcsöggel. A figurák hangját ezúttal is Pogány Judit kölcsönzi, így már több mint száz különböző hangon szólal meg a Bogyó és Babóca mesékben.

A kisgyermek korú közönséget megcélzó animációs sorozat Bartos Erika könyvei alapján készült. A két főszereplő, Bogyó, a csigafiú és Babóca, a katicalány elválaszthatatlan barátok. Sok kedves kalandon keresztül közösen fedezik fel az őket körülvevő világ jelenségeit, eseményeit, tárgyait. A történetek mind az óvodás korosztály mindennapjaival foglalkoznak, a szereplők közössége az óvodai gyerekközösséget mintázza. Tanulságos, kerek történetek, amelyek szeretni tanítanak, segítőkészségre, jószívűségre nevelnek. Egyszerű képi és nyelvi megoldások, melyek az egészen kicsi gyermekek számára is érthetőek, értelmezhetőek.

Bogyó és Babóca 3.

A Bogyó és Babóca sorozat történetei eredetileg könyv alakban jelentek meg, az első kötet 2004-ben. A meséket Bartos Erika írta és rajzolta, aki a kortárs hazai gyermekirodalom egyik legnépszerűbb, meghatározó alkotója. A csigafiú és a katicalány történetei mára több mint 20 kötetes sorozattá nőttek.

A KEDD Animációs Stúdió alapítója és vezetője, M. Tóth Géza 2009-ben kezdeményezte Bartos Erika népszerű mesekönyv sorozatának megfilmesítését. A Bogyó és Babóca filmsorozat a valaha készült egyik legsikeresebb magyar rajzfilmszéria lett. Bartos Erika szavait idézve: „A Bogyó és Babóca rajzfilm minden várakozásomat felülmúlta. Számomra szerzőként az volt a legfontosabb, hogy a film ugyanazt a kisugárzást tudja hordozni, ugyanazt a gyermeklelkű, szerethető bájt, amit a könyvek. Ez így is lett, amiért hálás vagyok a Kedd Stúdió alkotóinak.”

A rajzfilmsorozat eddigi hazai és nemzetközi szakmai elismerései:
2013: A Kecskeméti Animációs Filmfesztivál közönségdíja
2013: Premio Cartoon Kids díj Olaszországban, a Cartoon Club Animációs Fesztiválon
2012: A rajzfilmet bemutatták a Tokiói Nemzetközi Animációs filmfesztiválon
2011: A Bogyó és Babóca filmmel a KEDD elnyerte a Jiangyini Nemzetközi Gyerekfilm-fesztivál Legjobb Rövidfilm díját

A Bogyó és Babóca 3. epizódjai:
Napraforgók, Kavicsok, Pihe síel, Bábszínház, Roller, Gömbi tornya, A gomba kalapja, Focimeccs, Hímes tojások, Rossz álom, Gombócok, Csillagház, Társasjáték

Bogyó és Babóca 3.

A gomba kalapja
Bogyó, Babóca, Vendel, Baltazár, Pihe és Gömbi az őszi erdőben kirándulnak. A bokor mögött egy gombát találnak, akinek hiányzik a fejéről a kalapja, ezért panaszosan zokog. A barátok hazaszaladnak, és egy-egy kalappal térnek vissza. Hoznak pöttyös sapkát, boszorkánysüveget, kertészkalapot, ördögsisakot, cilindert, hóember fazékkalapját, de a gombának egyik sem tetszik. Végül elindulnak, hogy megkeressék a gomba pöttyös kalapját. Meg is találják: három szúbogár csónakázik benne a patakon, a távoli szigetre igyekeznek. A szúk visszaadják a kalapot a gombának, cserébe a három kis kanári madárháton elviszi őket a szigetre.

Bogyó és Babóca 3.

Gömbi tornya
Gömbi, a kis virágbogár egy tavaszi napon elhatározza, hogy épít egy magas tornyot színes építőkockáiból. De a torony újra és újra feldől. Gömbi dühében feladja. Bogyó, Babóca és Vendel mindenképpen szeretnék felvidítani Gömbit: mindhárman átcipelik (ki kosárkában, ki dömperben, ki talicskában) Gömbihez saját építőkockáikat, és bekopognak. Az ajtón át kihallatszik Gömbi sírása, de ahogy a virágbogár kinyitja az ajtót, nagyon megörül. A mese egy vidám, közös építkezéssel zárul, hatalmas tornyot építenek a sok kockából.

Hímes tojások
Elérkezett a húsvét. A lányok: Babóca, Pihe, Ugri, Szellő és Lili összegyűlnek, hogy megfessék a húsvéti tojásokat. Ugri véletlenül földre ejti, és összetöri a hímes tojásait. A barátnőknek olyan sok még a dolguk, hogy nem érnek rá, hogy új tojásokat fessenek, de néhány festetlen tojást szívesen adnak a pórul járt szöcskelánynak. A Pók viszont ráér, és örömmel segít. Ugrival közösen gyorsan megfesti a hét tojást, és mire megérkeznek a locsolók, a szép, új tojások már meg is száradnak.

Társasjáték
Bogyó és Pihe társasjátékot játszik. Az első két menetet Bogyó nyeri, de a harmadik körben Pihe ér előbb célba. Bogyó nagyon dühös lesz, és amikor az újabb menetet ismét Pihe nyeri, elvonul, hogy egyedül játsszon tovább. A játék azonban hamar unalmassá válik, és Bogyó elindul megkeresni Pihét. A lepkelány, aki éppen Babócával, Gömbivel és Baltazárral kártyázik a réten, nem fogadja túl lelkesen. Végül Pihe és a többiek mégis beveszik Bogyót a játékba. Később Vendel, a szarvasbogár javaslatára almát sütnek nyárson, majd a világító végű botokkal mintákat rajzolnak a sötét égboltra, és nagyon jól érzik magukat együtt.

Csillagház
Bogyó és Babóca egy éjjel nagy fényességre lesznek figyelmesek. Elindulnak, hogy kiderítsék, mi lehet az a bizonyos fény. Egy csillag alakú házat találnak, amelyből félénk lányka lép elő. Összesereglik az erdő apraja-nagyja. Faggatják a lányt, de ő semmire nem válaszol. Dühösen magára hagyják, de aztán Babócának eszébe jut, hátha a lányka nem is tud beszélni. Visszamennek, és mutogatni, rajzolni kezdenek neki. Kiderül, hogy valóban nem tud beszélni. Lerajzolja Babócának, hogy ő fent lakik az égen, csak azért jött le a földre, mert leesett a hárfája, és csak akkor mehet vissza, ha azt megtalálja. Mind segítenek neki, és Pihe hamarosan meg is találja a hárfát. Belép a házba, és hárfázni kezd. A lágy zenétől a ház emelkedni kezd, a kis barátok pedig csak állnak a réten és nézik a távolodó csillagházat.

Rossz álom
Egy este Bogyó már az ágyában fekszik, amikor valami furcsa neszt hall. Kinyitja az ajtót, a kis zöld kukac áll a ház előtt. Elmondja, hogy nem tud aludni, rosszat álmodo , ezért jö át a csiga úhoz. Bogyó apró ágyat készít neki egy dobozból, és betakarja, majd visszafekszik. m a kukac megszólal, hogy nem tud éjjeli fény nélkül aludni. Bogyó megnyugtatja, de a kukac még számtalan problémával felébresz újra és újra a kis csigát, akárcsak az alvásproblémákkal küzdő kisgyerekek. Végül ke en együ kitalálnak egy megnyugtató megoldást a rossz álmok elűzésére.

Bogyó és Babóca 3.

Bábszínház
Bábszínházi előadás lesz az erdő közepén. Bogyó, Babóca, Baltazár és Döme is elindul, hogy megnézze az előadást. Döme és Baltazár összeveszik egy kavicson, és a lökdösődésben végül a krumplibogár elbotlik, és legurul a meredek domboldalon. Bagolydoktor megvizsgálja, ekkor észreveszi, hogy Döme bárányhimlős. Gyógykenőccsel bekeni Döme pöttyeit, és meghagyja neki, hogy maradjon ágyban. Döme szomorúan lefekszik, a többiek elindulnak a bábelőadásra. Este odalopakodnak Döme ablaka alá, és saját készítésű kis fakanálbábjaikkal előadják a mesét, hogy Döme se maradjon ki az előadásból. Döme boldog, és egy hét múlva el is tűnnek a pöttyei.

Bogyó és Babóca 3.

Napraforgók
Bogyó és Babóca napraforgókat ültetnek egy tavaszi napon. Gondosan ápolják a virágokat, míg azok kibukkannak a földből, és magasra nőnek. A két barát nagyon boldog. De az öröm nem tart sokáig, éjjelente valaki megrágcsálja a virágok szárát. A katica harmatcseppel lemossa, és fűszállal kötözi be a virágok sebét. Bogyó, Babóca, Baltazár, Vendel és Pihe felváltva őrt állnak a virágok mellett. Amikor Bogyóra kerül a sor, a kis csiga elalszik, és átalussza, amíg a hörcsög megrágcsálja a napraforgókat. Másnap Bagolydoktor tanácsára felkeresik a nagy tölgyfa tövében szunyókáló hörcsögöt. Hamarosan összebarátkoznak, együtt házat építenek a hörcsögnek, és visznek neki vacsorát. A hörcsög megígéri, hogy többé nem bántja a virágokat.

Kavicsok
A Kavicsok című epizódban a konfliktust a két fiú, Baltazár és Vendel versengése váltja ki, akik önző módon ki akarnak sajátítani egy kavicsot, hogy egyedül játsszanak vele, ahelyett, hogy ketten rugdalnák azt az úton. A fiúk pórul járnak, lecsúsznak egy domboldalon, és a patakba esnek. Alfonz, a tücsök, az örökös békebíró teremt rendet köztük, és még azt is elárulja nekik, hogy a patakparton rengeteg kavicsot találnak. Baltazár és Vendel csodálatos kavicsgyűjteményre tesz szert, melyet kis barátaikkal megosztanak, és az epizód végén mindannyian együtt festenek különböző színes mintákat a kövekre, míg Babóca finom szamócás lepényt süt nekik.

Focimeccs
A Focimeccs című epizód a sportszerűség fontosságát hangsúlyozza: soha, semmilyen körülmények között nem szabad szabálytalanul játszani. Az epizód bajkeverője Frici, a cincér, aki az eseményeket elindítja. Vendel tőle kapja ajándékba a focilabdát, aminek annyira megörül, hogy azonnal elkezd csapatokat toborozni. A focisták összegyűlnek a réten, hogy együtt játsszanak, és egészen addig vidáman zajlik a játék, amíg Frici el nem kezd szabálytalankodni. Többszöri figyelmeztetés után sem hagyja abba a szabálytalan játékot, míg végül saját hibájából megsebesül, és eltöri a kezét. A baleset után elgondolkodik, és megfogadja, hogy soha többet nem lesz sportszerűtlen.

Roller
A Roller című epizód azt hangsúlyozza, hogy sokkal nagyobb örömet találunk a közös játékban és az ajándékozásban, mint a magányos elfoglaltságokban, illetve hogy az irigység komoly károkat okozhat (lelki értelemben, melyet a mese konkrét, fizikai sérülés képében szemléltet). A Roller főszereplője Egon, a cserebogár, aki saját rollert készít magának. Felkeresi a barátait, hogy eldicsekedjen a járgánnyal, ám akármilyen szépen kérik is, hogy adja kölcsön egy körre, Egon nem engedi, hogy bárki más menjen vele. Döme rosszindulatú megjegyzésére pedig tettekkel válaszol: túl gyorsan és felelőtlenül kezdi el hajtani a rollert, és végül balesetet szenved. Egy tüskés bokorban landol. A többiek sajnálkozva állnak fölötte, de senki sem segít neki, egészen addig, míg oda nem ér Lili, a rózsabogár, aki elviszi magához leápolni a sebeit. Egon végül rendbe jön, és hálája jeléül Lilinek adja az immáron rózsaszínre átfestett rollert, és a többieket is megvendégeli vacsorára, amikor azok látogatóba jönnek hozzá. Az epizód egy vidám, közös rollerezésben teljesedik ki.

Gombócok
A Gombócok című epizódban Baltazár, a méhecske és Vendel, a szarvasbogár értelmetlen versengésbe kezdenek: gombócevésben akarják legyőzni a másikat. Mivel túl sokat esznek, nagyon rosszul lesznek, és el kell hívni hozzájuk Bagolydoktort. A doktor diétára fogja őket, így a fiúk nem ehetnek a rétre érkező kürtőskalács árus finomságaiból sem. Mivel betartják a doktor utasításait, végül jutalmul kapnak egy-egy kalácsot gyógyulásuk után.

Pihe síel
A Pihe síel című epizódban Pihe, a lepkelány kerül bajba, mert fél beismerni egy hiányosságát. Nem vallja be a többieknek, hogy nem tud síelni, csak azért, mert vele ellentétben mindenki más tud. Miután veszélybe sodródik a felelőtlen tett miatt, beleesik egy hóbuckába, és megsérül, barátaitól messze. Bagolydoktor talál rá, ő viszi vissza Milla házához, ahol a többiek már aggódva várnak rá. Ezek után Pihe szégyenlősen beismeri, hogy nem tud síelni. Milla készségesen megtanítja, amikor már jobban érzi magát, és az epizód végén mind együtt síelnek, és dalolásznak a havon.