Négy magyar film Karlovy Varyban

Pálfi György Szabadesés, Zomborácz Virág Utóélet és Reisz Gábor VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című játékfilmjei, valamint Ferenczik Áron Miért vannak olyan messze a székek a HÉV-megállóban? című rövidfilmje mutatkozik be a pénteken kezdődő 49. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon, ahol hét film világpremierét, öt alkotásnak pedig a nemzetközi bemutatóját is tartják.

Pálfi György filmje a Kristály Glóbuszért indul, Zomborácz Virág és Reisz Gábor első játékfilmjei a Nyugattól Keletre versenyprogramban mutatkoznak be, Ferenczik Áron tízpreces alkotása pedig a Friss válogatás szekcióban látható.

Reisz Gábor: VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan

Közép- és Kelet-Európa egyetlen A-kategóriás seregszemléjét július 4-től július 12-ig rendezik a világhírű nyugat-csehországi fürdővárosban. A kilencnapos filmszemlén több mint 200 filmet láthatnak majd az érdeklődők.

A filmszemle az I Origins című amerikai film vetítésével nyílik. Díszvendégként jelen lesznek a film főszereplői, Michael Pitt és Astrid Bergés-Frisbey, valamint a rendező, Mike Cahill. Az I Origins című film megnyerte az amerikai Sundance fesztivál egyik fődíját. Michael Pitt kilenc év után látogat el ismét a nyugat-csehországi fürdővárosba: 2005-ben a Last Days című filmjét mutatta be az érdeklődőknek.

A versenykategóriába 13 film kapott meghívást. Ebben a kategóriában két cseh filmet – Miroslav Krobot (Díra z Hanusovic) és Andrea Sedlácková (Fair Play) rendezők alkotásait – vetítik majd. A Fair Play főszereplője Bárdos Judit fiatal szlovákiai magyar színésznő. A drámai hangulatú film témája az élsportolók doppinghasználata a szocialista Csehszlovákiában.

A győztes a hagyományos fődíjon, a Kristály Glóbuszon kívül 30 ezer dolláros pénzjutalmat is kap. A szemle idején ezúttal is a filmvilág számos ismert csillaga, személyisége látogat el Karlovy Varyba.

Mel Gibson, a kétszeres Oscar-díjas amerikai színész, filmrendező és producer a világ filmművészetéhez való hozzájárulásáért a pénteki megnyitón Kristály Glóbuszt vesz át. Az idén Kristály Glóbuszt kap a világ filmművészetéhez való hozzájárulásáért William Friedkin amerikai színész is. A fesztivál elnökének díját pedig Zdenek Sverák, a híres és elismert cseh filmes kapja.

Jirí Bartoska, a fesztivál elnöke szerint az idén a nyugat-csehországi fürdővárosba látogat Fanny Ardant francia színésznő és filmrendező, valamint Laura Dern hollywoodi filmcsillag. Újra Karlovy Vary vendége lesz Franco Nero olasz filmszínész is, aki 1982-ben és 2000-ben járt már a nemzetközi filmfesztiválon.

Kiemelkedő esemény lesz a Walesa, a remény embere című, Andrzej Wajda által rendezett lengyel film rendezői változatának bemutatása vasárnap a Pupp szálló nagytermében, amelyen személyesen Lech Walesa is megjelenik. Vele együtt érkezik a nyugat-csehországi fürdővárosba Robert Wieckiewicz és Agnieszka Grochowska is, akik a filmben Walesát és feleségét, Danutát alakítják.

A fesztivál programját számos szekció alkotja, a játékfilmek és a dokumentumfilmek versenyén kívül ilyen a Látóhatárok (Horizonts), a Másik nézőpont (Another View), a Nyugattól keletre (East of the West), a Függetlenek fóruma (Forum of Independents), a Variety kritikusainak szekciója (Variety Critics Choice).
A szemlének idén is számos érdekes kísérőrendezvénye lesz, ezek egy része karitatív jellegű.

Közép-Európa legelső filmfesztiválját 1946-ban alapították a monarchia egykori fürdővárosában, Karlsbadban, mai nevén Karlovy Varyban. A rendezvényt a Filmproducerek Nemzetközi Szövetsége (FIAPF) A-kategóriásnak minősítette. A rangos filmszemle díjkiosztóját július 12-én, szombaton tartják.

 

A magyar versenyfilmek

Szabadesés

Pálfi György (Hukkle, Taxidermia, Nem vagyok a barátod, Final Cut – Hölgyeim és Uraim!) legújabb játékfilmjében, a Szabadesés-ben egymás alatti hét emeleten elhelyezkedő lakások és lakóik nem mindennapi történeteit ismerhetjük meg. Furcsa történeteket, különös emberekről, amelynek a keretét egy szürreális zuhanás adja. Az idén januárban forgott film főszereplője Molnár Piroska, továbbá szerepel benne Tenki Réka, Trill Zsolt, Nagy Zsolt, Bordán Irén, Jordán Tamás, Hegedűs D. Géza, és Benedek Miklós is.

 

Utóélet

Zomborácz Virág Utóélet című filmterve 2011-ben elnyerte az Európai Unió MEDIA Programjának díját, a MEDIA European Talent Prize-t. A filmben a mindentől szorongó Mózes (Kristóf Márton) képtelen megfelelni lelkész apja (Gálffi László) elvárásainak. A lelkész váratlanul szívrohamot kap és meghal, ám szellemként továbbra sem tágít Mózes mellől. A fiú kétségbeesetten próbál megszabadulni a kísértettől, és ebben segítségére lesz egy spiritiszta autószerelő (Anger Zsolt), valamint a lelkész asszisztense (Petrik Andrea). Zomborácz több sikeres és díjnyertes rövidfilm (A macska szerepe a francia irodalomban, Nyomtávváltás, Valami kék) után készítette el első játékfilmjét, mások mellett Kristóf Márton, Gálffi László és Csákányi Eszter főszereplésével. Az Utóélet az East of the West versenyprogram nyitófilmje lesz. A Szabadesés szeptember 25-től, az Utóélet pedig október 30-tól látható országszerte a hazai mozikban.

 

VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan

Reisz Gábor rendező-forgatókönyvíró-zeneszerző (Valakinek a valamije, Külalak, Nekem Budapest) VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című diplomafilmje a ma Budapestjén játszódik. A rendhagyó, gyakran szürreális „Így jöttem-film” főszereplője a 29 éves Áron. „Egy nap Eszter kivette a hajszálait a lefolyóból és elhagyott. Azt mondta, hogy életképtelen vagyok. Nem tudom, milyen az életképes. Az anyám annyira szeretné, hogy felnőjek, hogy inkább megírja az önéletrajzomat helyettem, csak történjen már valami” – áll a Ferenczik Áron színész-rendező főszereplésével, Takács Katalin, Kovács Zsolt, Makranczi Zalán és számos amatőrszereplővel forgatott vígjátéki elemekkel tarkított felnőtté válás film szinopszisában.

 

Miért vannak olyan messze a székek a HÉV-megállóban?

Ferenczik Áron Miért vannak olyan messze a székek a HÉV-megállóban? című rövidfilmje a Nekem Budapest című szkeccsfilmben volt látható. A filmben egy magyar Forrest Gump-karakter mászkál a nagyvárosban, fényképezteti magát a nevezetességek előtt, ez az első napja Budapesten. Később egy HÉV-megállóban ülve kontemplál, fantáziái sorra kedves, dinamikus képsorokká elevenednek. A film egy ideális világot jelenít meg, melyben az elidegenítő, egymástól értelmezhetetlen távolságra csavarozott ülőhelyek a kozmikus összeesküvés bizonyítékai a fiú számára.

(MTI, Magyar Filmunió,  filmtekercs.hu)

A fesztivál honlapja »