Újra támad az Idegen

Január 17-24. között vetítjük A bolygó neve: Halál (Aliens) című akcióhorrort. James Cameron kultfilmjének rendezői változatát január közepétől egy limitált vetítéssorozat erejéig láthatják a rajongók, Budapesten elsősorban a Corvin moziban, országszerte pedig több városban, köztük Székesfehérváron, a Barátság moziban is.

Az amerikai mozik majdnem 30 évvel ezelőtt, 1986. július 18-án mutatták be a mozgókép-történelem egyik legemlékezetesebb űrhorrorjának, A nyolcadik utas: a Halál folytatását. A történet szerint a Nostromo fedélzetén lezajlott tragikus események egyetlen túlélője, Ellen Ripley egy androiddal, egy kommandóscsapattal és a Weyland Társaság újabb rosszfiújával keresi fel az idegenek feltételezett lakhelyét, az LV426-os telepesbolygót, ahol ezúttal már a sziszegő szörnyek egész családját kell elpusztítaniuk. A film újdonságát, az idegenek rovarszerű királynőjét és a hangyabolyszerű társadalmat az író-rendező, Cameron találta ki.

Aliens

Az eredeti verziónál hosszabb, 153 perces, számos jelenettel gazdagabb, akciódús verzió eredeti nyelven, magyar felirattal, digitálisan felújított képpel és hanggal látható. A rendezői változat elején látható egy jelenet, amely az LV426-on játszódik, az idegen lények támadása előtt. Láthatjuk azt a családot, akik az ismeretlen űrhajó felderítésére indulnak, majd az apát a polipszerű lénnyel az arcán hozza vissza a felesége, aki kétségbeesetten kér segítséget rádión. Megtudhatjuk, hogy Ripley-nek volt egy lánya, aki meghalt, miközben az anyja évtizedekig sodródott a világűrben. Részletesebben megismerhetjük a tengerészgyalogosok fegyvereit, és láthatjuk működés közben az idegenek behatolásának megakadályozására felállított automata lövegeket is.

A bolygó neve: Halál sikere már első megjelenésekor is túlszárnyalta az első rész népszerűségét mind nézőszám, mind a kritikai fogadtatás tekintetében: máig ezt szokás a legjobb akció-scifiként emlegetni, James Cameron másik kultikus franchise-folytatásával, a Terminátor 2-vel együtt. Az alkotók két Oscart vihettek haza a legjobb hang- és vizuális effektekért, emellett további öt akadémiai jelölést is kaptak a filmért.