Oscar-díj: A Birdman a legjobb film

Az Alejandro González Iñárritu rendezte Birdman kapta a legjobb filmnek járó díjat, és megkapta a legjobb rendezés, operatőr és eredeti forgatókönyv Oscar-díját is a helyi idő szerint vasárnap este Hollywoodban megtartott 87. Oscar-díjkiosztó ceremónián. Ugyancsak négy Oscart söpört be A Grand Budapest Hotel, a legjobb színésznő Julianne Moore, a legjobb színész pedig Eddie Redmayne lett.

Az 52 esztendős Iñárritunak a Birdman az ötödik produkciója. A Michael Keaton főszereplésével forgatott alkotás a legnagyobb bevételű film lett, amit mexikói rendező valaha forgatott. Inárritunak korábban már volt egy rendezői Oscar-jelölése: Babel című filmjéért 2007-ben volt esélyes a díjra. Az idei gálán három kategóriában számíthatott Oscar-díjra – a legjobb film producereként, rendezőként és forgatókönyvíróként – és mindhárom elismerést be is söpörte. Operatőre, Emmanuel Lubezki szintén díjazott lett. Rendezői Oscarját átvéve Inárritu arról beszélt, hogy egy versenyben valaki győz és vannak vesztesek, ám a filmeknél végül az idő dönti el, hogy valójában melyik volt a legjobb.

Birdman (Avagy a mellőzés meglepő ereje)

Birdman (Avagy a mellőzés meglepő ereje)

 

A Birdman főszerepéért díj-várományos Michael Keaton azonban alulmaradt a legjobb férfi színész mezőnyében, a díjat  Eddie Redmayne, A mindenség elmélete főszereplője kapta. A legjobb színésznő díját Julianne Moore, a Still Alice című Alzheimer-dráma főszereplője vehette át. Óriási tapsot kapott a gála alighanem egyik legemlékezetesebb pillanatáért Patricia Arquette: a színésznőnek a Sráckor filmben nyújtott alakításáért ítélték oda a legjobb női mellékszereplő díját, a legjobb férfi mellékszereplő díját pedig a Whiplash című filmben szereplő J. K. Simmons kapta.

Wes Anderson varázslatos filmje, A Grand Budapest Hotel vihette haza a legjobb jelmez, látvány, maszk és filmzene díját. Damien Chazelle rendezése, a Whiplash három kategóriában győzedelmeskedett, a legjobb férfi mellékszereplő (J. K. Simmons) díja mellett ennek a filmnek  ítélték oda a hangvágásnak és a vágásnak járó arany szobrocskát. A vizuális effektekért Chris Nolan filmje, a Csillagok között  söpörte be a szobrot.

Egy lengyel film, Pawel Pawlikowski Ida című alkotása kapta a legjobb idegen nyelvű film díját. Az Ida Lengyelország 10. Oscar-jelölt alkotása a legjobb idegen nyelvű film kategóriában, de ez az első film, amely meg is kapta a díjat. A fekete-fehér képi világú film a hatvanas évek Lengyelországában játszódik, főhőse egy novícia, aki apácává szentelése előtt tud meg egy titkot a családjáról, amely a náci megszállás idejére nyúlik vissza. A legjobb idegen nyelvű film mezőnyében az orosz Leviatán, az észt Mandarinok, a mauritániai Timbuktu és az argentin Eszeveszett mesék volt még esélyes az Oscarra.

A Hős6os lett a legjobb animációs film – az alkotók, Don Hall, Chris Williams és Roy Conli köszönőbeszédükben kiemelték, hogy idén nagyszerű éve volt az animációknak. A hősfilmek világát idéző animáció mellett a kategóriában a Doboztrollok, az Így neveld a sárkányodat 2., a Song of the Sea és a japán Kaguya-hime no monogatari (Kaguja hercegnő meséje) című alkotás is jelölt volt.

(Barátság mozi, MTI)

A díjazottak teljes listája »

  
Címkék: