Ugrásszerűen nőtt a nézőszám

A Barátság mozi digitalizálásának köszönhetően 2014. év végén az év eleji nézőszámok többszörösét érte el a város art mozija: a korábbi havi 4-500 néző helyett decemberben már közel 1500 néző váltott jegyet a mozi előadásaira. A technikai fejlesztésnek köszönhetően a programkínálat is lépést tud tartani a hazai-, európai- és világpremierekkel.

Székesfehérvár képviselőtestülete a 2013. szeptember 27-i közgyűlésen, Cser-Palkovics András polgármester előterjesztésében tárgyalta meg a javaslatot, hogy Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata az EMMI ART mozihálózat digitális fejlesztésének 2013. évi támogatásáról szóló pályázatán indul.

A pályázat sikeres volt, így az Emberi Erőforrások Minisztériuma 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatást ítélt meg a Barátság mozi digitális fejlesztésére.

Ugrásszerűen nőtt a nézőszám

A Fejér Megyei Művelődési Központ Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzatától 7.172.940 Ft támogatásban részesült, annak érdekében, hogy a 17.172.940 Ft összköltségű digitalizálás megvalósuljon az intézmény által működtetett Barátság moziban, 2014. október 31-ig.

A fejlesztés teljes költsége magába foglalja a beszerelést, a telepítést, az üzembe helyezést, a hozzátartozó szervert és egyéb kiegészítőket.

A pályázaton elnyert támogatással nem fedezett részt Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata által biztosított bruttó 7.172.940 Ft összegű forrás képezi.

Városunk önkormányzata – a rendelet alapján – kötelezettséget vállalt, hogy a támogatás megvalósulását követő 3 évben folyamatosan, az éves működési, üzemeltetési költségek legalább 10%-át biztosítja.

A beszerzés a mozi műszaki feltételeire vonatkozó nemzetközi paraméterekhez való igazodást szolgálja, illetve lehetőséget teremt a magyar és európai filmek országon belüli egyidejű bemutatására. Tehát elsősorban technikai fejlesztés, de kulturális jelentősége messze túlmutat a beruházás mértékén.

A digitális fejlesztés 2014. június hónapban megvalósult, és 2014. szeptember 11-én ünnepélyes keretek között felavattuk az új géptermet és a vetítőtermet, továbbá a mozi megújított előterét.

Ugrásszerűen nőtt a nézőszám

A digitális eszköz beszerzése elkerülhetetlenné vált, hiszen az elmúlt években a mozizás piaci és technikai környezete teljesen átalakult. A 35 mm-es celluloid szalagot vetítő gép végérvényesen elavult, és mára a mozizás világszerte elterjedt technikai szabványa a digitális vetítés lett. A hazai mozikba kerülő filmek kizárólag digitális kópián jelennek meg, ezek vetítésére a Barátság mozi korábbi vetítő technikája nem volt alkalmas. A digitális fejlesztést megelőző hónapokban a mozi már egyáltalán nem tudott a műsorába sikerfilmeket felvenni, és ez a nézőszám fokozatos csökkenéséhez vezetett.

Ugrásszerûen nõtt a nézõszám

2014 márciusában a moziterem teljes átalakítási munkálatai miatt a Barátság mozi vetítése szünetelt 3 hétig. Az eddigi évek során – a mozi látogatottságát figyelembe véve – a Barátság mozi június közepétől szeptember elejéig zárva tartott.  A digitális eszköz beszerelése június végén megtörtént, ezért kivételesen júliusra is terveztünk műsort: a nyári kínálatban az év filmfesztiváljain díjazott alkotásokkal vártuk a nézőket. A diagramon jól látható, hogy a júliusban tartott 37 db vetítésen résztvevő nézők száma szinte a duplájára nőtt az előtte lévő hónapokéhoz képest.

A korszerű vetítőgép meglétével csatlakozni tudunk különböző országos filmnapokhoz, amely szintén bővíti a vetítések és a nézők számát. A Mozinet Filmnapok országos rendezvényéhez csatlakozva már augusztusban elindult a mozi műsora, a nézőszám tekintetében igen jó eredménnyel. A sikerfilmek elérhetőségét köszönhetően bátrabban terveztünk műsort a karácsonyi ünnepek idejére, 13 db vetítésen összesen 440 (átlag: 33 fő) néző vett részt, ezen belül 24-én és szilveszter estéjén szinte mindegyik vetítés teltházas volt.

Ugrásszerűen nőtt a nézőszám

Székesfehérvár Megyei Jogú Város közgyűlése a december 19-i ülésén határozott arról, hogy 2,5 millió forintot biztosít a Barátság mozi digitális vetítőrendszerének 3D-s kiegészítéséhez, így az ünnepi műsorban az animációs filmeket már 3D-ben is megnézhették a családok.

Az új évet is aktuális sikerfilmekkel tudtuk kezdeni, minőségi kivitelben és igényes környezetben. Célunk továbbra is a nézők igényeinek maximális kiszolgálása, mind a műsor tematikáját, mind pedig a vetítés minőségét illetően. Most, hogy megvalósult a mozi fejlesztése, az egyik kitűzött célunk, hogy a növekvő nézőszámból adódó bevétel fedezze a mozi összes kiadását.

DSC_0313

  
Címkék: