Megkezdődött a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál

68. alkalommal rendezik meg a világ egyik legrangosabb eseményét, a cannes-i filmfesztivált, ahol idén is izgalmas filmekkel várják a szakma nagyjait.

Emmanuelle Bercot francia rendezőnő Fel a fejjel című filmjének díszbemutatójával szerda este hivatalosan kezdetét vette a 68. cannes-i filmfesztivál. A Catherine Deneuve főszereplésével forgatott dokumentarista melodráma – amely egy bűnözővé váló fiú életét 6 és 18 éves kora között követi nyomon – versenyen kívüli bemutatóját megelőzően a tavalyi évhez hasonlóan az est házigazdájaként Lambert Wilson francia színész köszöntötte a cannes-i Fesztiválpalota dísztermében a filmes szakma több ezer képviselőjét és a zsűri tagjait. A seregszemlét Julianne Moore Oscar-díjas amerikai színésznő nyitotta meg angolul, majd franciául. A világsztár most vehette át a fesztivál legjobb női alakításért járó díját Lambert Wilsontól, amelyet tavaly érdemelt ki David Cronenberg Térkép a csillagokhoz című filmjében nyújtott játékáért, de akkor nem tudta átvenni.

A fesztivál versenyprogramjában 46 év után ismét szerepel magyar elsőfilmes alkotás, a Saul fia, amely az Arany Kamera díjáért is versenyben van – Nemes Jeles László filmje az egyetlen kelet-európai és az egyetlen első film a mezőnyben. Magyar filmek közül legutóbb Tarr Béla A londoni férfi és Mundruczó Kornél Delta című filmje indult a filmfesztivál legnagyobb értékű díjáért, az Arany Pálmáért. Tavaly Mundruczó Kornél Fehér Isten című filmje nem a hivatalos versenyprogramban indult, hanem a rendhagyóbb rendezéseket bemutató párhuzamos szekcióban, ahol az Un Certain Regard kategória fődíját nyerte el.

Csütörtök este vetítik Jancsó Miklós Szegénylegények című alkotását a nagy klasszikusok felújított változatát bemutató programban, a Cannes Classics nevű válogatásban, ahova a Magyar Nemzeti Filmalap kezdeményezésére hívták meg az idén ötvenéves korszakalkotó mű felújított változatát.

A zsűri elnöke idén Joel és Ethan Coen, mellettük Sophie Marceau, Jake Gyllenhaal, Guillermo del Toro, Sienna Miller, Xavier Dolan, Rossy de Palma és Rokia Traoré foglal helyet. A díjakat május 24-én, a záróünnepségen adják át.

Nemes Jeles László Saul fia című filmje hamarosan a Barátság moziban is látható lesz.