Április 12., kedd 20 óra

Saul fia

 magyar filmdráma, 107 perc, 2015
Szereplők: Röhrig Géza, Molnár Levente, Urs Rechn
Rendező: Nemes Jeles László
Forgalmazó: Mozinet

A náci koncentrációs táborokban a foglyokból álló Sonderkommando terelte be a megsemmisítésre ítélteket a gázkamrákba, vitte át a holttesteket a krematóriumokba, takarította ki a termeket az újabb transzport érkezése előtt és szállította ki a hamvakat a táborból. A megterhelő fizikai munka miatt a sonderesek a tábor többi foglyánál jobb bánásmódban részesültek, a többi táborlakótól elkülönítve laktak, de mint a „titkok őrzőit”, néhány hónap után kivégezték a tagjaikat. Az újonnan alakuló Sonderkommando első feladata az előző generáció elégetése volt. A sonderesek közül nagyon kevesen élték túl a háborút.

1944, Auschwitz-Birkenau. Saul Ausländer egyike a krematóriumokban dolgozó sonder­komman­dó­sok­nak. Társai tudják, hogy bármelyik pillanatban kivégezhetik őket, fegyvereket gyűjtenek és lázadást szerveznek. Saul viszont az elégetésre váró holttestek között felfedezni véli saját fiát, és ettől kezdve a férfit a menekülés helyett egy másik lehetetlen küldetés élteti: elhatározza, hogy kicsempészi a testet és keres egy rabbit, hogy méltó módon eltemethesse a gyermeket.

Saul fia

Nemes Jeles László első egész estés filmje a holokauszt talán utolsó tabutémáját dolgozza fel azzal, hogy a Sonderkommandót állítja a középpontjába. Sault követve megismerjük a tábor gyárszerű működését, Erdély Mátyás operatőr feszültséggel teli képeinek és Rajk László látványtervező munkájának köszönhetően pedig a néző már-már dokumentarista hitelességgel láthatja, pontosan hogyan szervezték meg több millió ember megsemmisítését.

Az alkotás már bemutatása előtt a magyar filmtörténelem részévé vált: Makk Károly, Kósa Ferenc és Sára Sándor nyomdokain járva, közel fél évszázad múltán újra hazai elsőfilmest válogattak be a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál hivatalos versenyprogramjába, ahol aztán négy díjat is kapott a film.

Nemes Jeles László 1977-ben született Budapesten. 1989-től 2003-ig Párizsban élt, egyetemi tanulmányai során történelmet, irodalmat és forgatókönyvírást tanult. Türelem című kisfilmje elnyerte a 38. Magyar Filmszemle legjobb kisjátékfilmnek járó díját, világpremierje a velencei filmfesztivál rövidfilm versenyében volt, majd jelölték az Európai Filmakadémia legjobb rövidfilm-díjára. Három kisfilmje (Türelem, The Counterpart, Az úr elköszön) több mint 30 díjat kapott száznál is több nemzetközi filmfesztiválon.

Díjak és jelölések:

Cannes-i fesztivál (2015) – a Zsűri Nagydíja: Nemes Jeles László
Cannes-i fesztivál (2015) – FIPRESCI-díj: Nemes Jeles László
Cannes-i fesztivál (2015) – Francois Chalais-díj: Nemes Jeles László
Cannes-i fesztivál (2015) – Vulcain-díj a legjobb hangmérnöki munkáért: Zányi Tamás
Cannes-i fesztivál (2015) – Arany Pálma jelölés: Nemes Jeles László

Golden Globe-díj (2016) – Legjobb idegennyelvű film

Oscar-díj (2016) – Legjobb idegennyelvű film

21. Szarajevói filmfesztivál (2015) - a Zsűri különdíja
Zágrábi nemzetközi filmfesztivál (2015) - Fődíj
UK Jewish Film Festival (2015) – A legjobb első film
stockholmi nemzetközi filmfesztivál (2015) - A legjobb rendezés díja
CinEast filmfesztivál, Luxemburg (2015) – Kritikusok díja
War on Screen, Chalons-en-Champagne (2015) - A legjobb rendezés díja

Saul fia