Magyar siker Karlovy Varyban

Horváth Lili Szerdai gyerek című magyar-német koprodukcióban készült játékfilmjét választották a nemzetközi filmfesztiválon Karlovy Varyban a Nyugattól Keletre (East of the West) című szekció legjobb alkotásának szombat este. A fiatal rendező első játékfilmjét a filmkritikusokból álló FEDEORA zsűri is díjazta a közép-európai térség legnépszerűbb filmünnepén.

Szombat este ért véget Közép-Európa egyetlen A-kategóriás filmfesztiválja Karlovy Varyban: a seregszemle többek között Richard Gere, Harvey Keitel, George A. Romero, Udo Kier és Jamei Dornan részvételével ünnepelte 50. születésnapját az elmúlt héten a patinás cseh fürdővárosban.

A fesztivál programjában három magyar film szerepelt: a pályakezdő filmeseket bemutató East of the West szekcióban Horváth Lili Szerdai gyerek című „mosodás” filmje, és a kipusztuló méhekről szóló, ám inkább az Orbán-kisatírozásról elhíresült Zero, Nemes Gyula rendezése volt; Szabó Mátyás Határ című filmjét pedig a Future Frames szekció vetítette.

Horváth Lili filmrendező mindkét díjat személyesen vette át Fehér Károly producer kíséretében. „A közönség szeretetét a bemutató óta folyamatosan lehetett érezni. Nagyon sokan gratuláltak ismeretlenül nekünk, megállították az utcán a főszereplő Vecsei Kingát, Fehér Károly producert, vagy engem, hogy elmondják, mennyire megérintette őket a filmünk. Az, hogy mi kaptuk ezt a nagyon komoly díjat, mégis teljesen váratlanul ért, minden várakozásunkat felülmúlja. És emellett még a külföldi kritikusok elismerését is megkaptuk – ez több, mint megtisztelő. Nagyon fontos visszajelzés, különösen azért, mert a stábból sokunknak a Szerdai gyerek volt az első nagyjátékfilmje” – mondta Horváth Lili, akinek nyilatkozatát a Magyar Filmunió közölte.

Szerdai gyerek

A filmben a 19 éves Maja küzd ötéves kisfia felügyeleti jogáért. Egy művelődési házban takarít, a megbízhatatlan pasija pedig kocsikat tör fel a megélhetésért – esélyük sincs, hogy megkapják a gyereket, de a férfit ez nem is izgatja túlságosan, „majd csinálunk másikat”. Maja viszont kemény csaj, ahogyan vágyik a fia szeretetére, úgy az életben is szeretne tenni valamit: teljesen véletlenül értesül egy mikrohitel programról, amelynek segítségével vállalkozhat, azaz pénzt kereshet, és így visszakaphatja a fiát.

A Szerdai gyerek főszereplője a MOME hallgatója, Vecsei Kinga, mellette számos további amatőr színész kapott jelentős szerepet a filmben. Az amatőrök oldalán olyan ismert színészek is feltűnnek, mint Thuróczy Szabolcs, Börcsök Enikő, Lukáts Andor, Nagy Ervin és Dér Denisa.

A fesztivál fődíját, a Kristályglóbuszt az amerikai Bob and the Trees kapta: Diego Ongaro filmje egy ötvenes éveiben járó favágóról szól. A legjobb rendező díját a koszovói Visar Morina kapta a Babai című filmért, a férfi főszereplők kategóriájában a cseh Krystof Hádek (The Snake Brothers), a nőknél honfitársa, Alena Mihulová diadalmaskodott a HomeCare-ben nyújtott alakításáért. A fesztivál közönségdíját az Ifjúság című alkotás nyerte el.

A fesztivál zárónapján a cseh filmművészethez való hozzájárulásért Iva Janzurová, a Kórház a város szélén Hunkavá nővére, vagyis „Galambocskája” is kapott egy életműves Kristályglóbuszt.

A filmfesztiválon mintegy 220 alkotást vetítettek le, 132 ezer néző számára. A magyar filmesek három éve folyamatosan nyernek Karlovy Varyban: 2013-ban A nagy füzet, Szász János alkotása nyerte a fődíjat, 2014-ben Pálfi György Szabadesése összesen három díjat kapott.

(MTI, Barátság mozi. Fotó: Szilágyi Lenke)

  
Címkék: