December 17., csütörtök 18 és 22.30 óra

Star Warstól Schindlerig – John Williams-gála

 Feliratos amerikai koncertfilm, 90 perc, 2015
Forgalmazó: Pannónia Szórakoztató Kft.

Az év legjobban várt filmjének bemutatója előtti napon különleges koncertfilmet vetítünk, amelynek főszereplője John Williams, minden idők legismertebb és legelismertebb zeneszerzője. A 83 éves mester születésnapja alkalmából egy gálaműsor keretében több ezren hallhatták legismertebb műveit, nagyzenekari kísérettel.

John Williams 49 Oscar-jelöléssel büszkélkedhet, ezzel az 59 Oscarra jelölt Walt Disney mögött a második legtöbbet jelölt alkotó. Az arany szobrocskát ötször meg is kapta, munkásságát emellett hét British Academy Awarddal (BAFTA), huszonkét Grammyvel, négy Golden Globe-díjjal és négy Emmyvel ismerték el, több lemeze pedig arany- és platinalemez lett. Jellegzetes muzsikája az elmúlt évtizedekben méltán emelkedett a legnagyobb klasszikusok sorába. Művein keresztül több generációval, több millió emberrel szerettette meg a szimfonikus könnyűzenét.

John Williams

Szerzeményeiben a klasszikus komolyzene motívumait jeleníti meg: Wagner, Mozart, Bach, Beethoven és Haydn zenei világát ötvözi saját, mindig felismerhető dallamvilágával – kompozícióban a klasszikus szimfonikus zenekarok fantasztikus sokszínű hangzásvilága köszön vissza. Munkássága alatt olyan filmek zenéinek volt komponálója, mint például a Star Wars, az Indiana Jones, a Harry Potter vagy a Cápa – George Lucas és Steven Spelberg szinte valamennyi filmjének zenéje az ő nevéhez fűződik. Ezenkívül négy alkalommal ő írta meg az olimpiai játékok zenéjének főtémáját is.

A filmen látható koncertet 2014-ben rendezték a Los Angelesi-i Walt Disney Concert Hallban, a  Los Angeles-i Filharmonikusok közreműködésével. Az est házigazdája Natalie Portman, a karmester pedig Gustavo Dudamel volt, aki zseniális virtuozitással idézi fel ezeket a műveket. A koncerten az idős mester is részt vett, nem kis meglepetést okozva a nézőknek. A zenei programot Williams és Dudamel beszélgetésével színesítették, és egy archív interjút is levetítettek, amelyben a zeneszerző beszél életéről és pályafutásáról. Koncert közben látványos videóinstallációkkal idézték meg az adott film hangulatát, a Star Wars-témák kapcsán Darth Vader és a birodalmi rohamosztagosok is megjelentek, a Los Angeles-i gyerekkórus tagjait pedig a Cápa jellegzetes, baljós nyitó taktusai ijesztgették.

A koncert szólistái Dan Higgins (alt szaxofon), Glenn Paulson (vibrafon) és Michael Valerio (bőgő) voltak, közreműködtek az amerikai hadsereg fúvósai és a Los Angeles-i kórusok.

A koncertprogram:
Olympic Fanfare and Theme (az 1984-es Los Angeles-i Olimpia nyitógálájának főtémája)
Három darab az 1993-as Schindler listájából
Cadenza and Variations (az 1971-es Hegedűs a háztetőn című filmből)
Soundings (2003-ban ezzel nyitották meg a Walt Disney Concert Hallt)
Escapades (a 2002-es Kapj el, ha tudsz című filmből)
Throne Room and Finale (Star Wars)
Dry Your Tears, Afrika (az 1997-es Amistad című filmből)
Imperial March (a Star Wars – A birodalom visszavág című filmből)

A Star Wars-jeggyel rendelkezők a koncertfilmre 600 Ft-ért válthatnak jegyet.

John Williams

  
Címkék: