Woody Allen retrospektív, öt héten át

Nyolcvan évvel ezelőtt született korunk egyik legsikeresebb forgatókönyvírója és filmrendezője, Woody Allen. Születésnapja alkalmából több hazai filmszínház – köztük a Barátság mozi – ismét műsorra tűzi hihetetlenül gazdag életművének öt népszerű darabját.

Woody Allen amerikai író, színész, humorista, Oscar-díjas filmrendező és filmproducer 1935. december elsején született New York Brooklyn városrészében, Allen Stewart Konigsberg néven. 16 évesen már szövegeket írt előadóművészeknek, és ekkor használta először a Woody Allen nevet. A gimnázium után a New York-i egyetemen kommunikációt és filmművészetet hallgatott. Az egyetemet később otthagyta, és a City College of New Yorkban fejezte be tanulmányait.

woody_allen_25019 évesen kezdett darabokat írni a The Ed Sullivan Show-nak, a The Tonight Show-nak, Sid Caesarnak, Art Carney-nak és másoknak, majd komikus szövegíró lett. 1960-tól új műfajjal, a stand-up comedy-vel próbálkozott, valamint ötletgyártó volt a kandi kamera televíziós show műfajában. 1961-ben úgy döntött, maga is elő tudja adni saját szerzeményeit, s hamarosan népszerű alakja lett a Greenwich Village-i kluboknak és egyetemi campusoknak.

1965-től forgatókönyveket írt, és kisebb szerepeket is eljátszott. Ennek sikere után maga is megpróbálkozott a rendezéssel. Első filmrendezése az 1966-os Tiger Lily volt, amelynek forgatókönyvét is ő írta. Ebben még nem szerepelt, de a Fogd a pénzt és fuss című, három évvel később készített filmjében már ő maga játszotta a főszerepet is. A valódi áttörést az 1977-es Annie Hall című filmje jelentette, amelyért két Oscar-díjat is kapott, de nem jelent meg a ceremónián, nem vette át a díjakat. Sokat árulkodik személyiségéről és a díjakhoz fűződő viszonyáról, hogy ő inkább elment a New York-i Michael’s Pubba jazzt játszani a barátaival, ahogy addig is tette minden héten.

Számos könyvet is írt, melyek közül néhány magyarul is megjelent. Woody Allen olyan iróniával és olyan játékos kedvvel beszél az élet legfontosabb dolgairól – identitásról, vonzalomról, múltról, bűnökről és vétkekről, istenről és emberről, az alkotásról és a mindezekkel kapcsolatos szorongásairól –, mint senki más.

Huszonnégyszer jelölték Oscar-díjra, ezek közül négyet meg is kapott: háromszor a legjobb eredeti forgatókönyvért (Annie Hall, Hannah és nővérei, Éjfélkor Párizsban), az Annie Hall-ért a legjobb rendezés díját is megkapta (maga a film összesen négy Oscart kapott meg az öt jelölésből). Forgatókönyvíróként őt jelölték a legtöbbször Oscarra, és tíz BAFTA-díjat is kapott. További jelentősebb díjai: Sylvania-díj (1957), O. Henry-díj (1978), Golden Globe-díj (1986, 2012), Velencei Nemzetközi Filmfesztivál, életműdíj (1995). Woody Allen díjai és jelölései »

Diane Keatonnal az Annie Hallban

Diane Keatonnal az Annie Hallban

A Barátság moziban látható, öt darabból álló válogatásban felvillannak a mester kedvenc témái – sze­rel­mi és bűnügyi bonyodalmak, alkotói válságok és mély önvizsgálatok –, és felvonulnak legfontosabb alkotó- és színésztársai.

A sort január 21-én, csütörtökön 18 órakor az Annie Hall (1977) nyitja, amelyet alig néhány hete méltán minden idők legviccesebb forgatókönyvének választott az Amerikai Írók Céhe. Nézőink a következő négy csütörtökön további Woody Allen-klasszikusokat tekinthetnek meg: január 28-án a Manhattan (1979), február 4-én a Hannah és nővérei (1986), február 11-én A Jade skorpió átka (2001), február 18-án pedig a Hollywoody történet (2002) kerül vászonra.

  
Címkék: