6. Frankofón Filmnapok

A friss francia filmtermés legjobb darabjai mellett más frankofón országok – például Belgium, Kanada, Görögország, Románia, Svájc és Tunézia – kiváló filmjei érkeznek hazánkba a következő hetekben, a 6. Frankofón Filmnapok keretében. Az eseményhez a Barátság mozi is csatlakozott: a fehérvári moziban március 17-22. között látható válogatás a filmnapok filmjeiből.

A korábbi évek hagyományait folytatva a Budapesti Francia Intézet az Uránia Nemzeti Filmszínházzal és a Cirko-Gejzír mozival karöltve idén is megrendezi a Frankofón Filmnapokat. A február 26. és március 6. közötti budapesti vetítéseket követően márciusban a fesztivál tizenegy városban, Debrecenben, Egerben, Győrben, Jászberényben, Miskolcon, Pécsett, Szegeden, Székesfehérváron, Szolnokon, Szombathelyen és Tatabányán folytatódik; Fehérváron a Barátság mozi ad otthont a vetítéseknek.

6. Frankofón Filmnapok

Idén olyan sztárokkal találkozhatunk a vásznon, mint Isabelle Huppert, Omar Sy, Vincent Cassel, Guillaume Canet, Mathieu Amalric vagy Gérard Depardieu. A francia produkciók mellett kanadai, belga, svájci, román,  görög és etióp filmek, illetve számos nemzetközi koprodukció is szerepel a programban.

Az idei válogatásban premier előtt lesz látható Joachim Trier filmje, a Hétköznapi titkaink, és vetítik Stéphane Brizé Mennyit ér egy ember? című filmjét is, amelynek főszerepéért Vincent Lindon a Cannes-i Fesztiválon elnyerte a legjobb férfi főszereplő díját.

A kívülállóság kiapadhatatlan témát szolgáltat a filmművészet számára. A Barátság moziban két olyan film is látható, amelyek szereplői nincsenek igazán a helyükön, mint az Omar Sy (Életrevalók, Samba) által megformált első, Párizsban, a Bel époque idején fellépő, színesbőrű bohóc a Csokoládé című életrajzi filmben, vagy Guillaume Canet a Legközelebb a szívre célzok című krimiben.

A 6. Frankofón Filmnapok programja a Barátság moziban:

 
Március 17., csütörtök
18.00 Csokoládé
20.00 A kincs

Március 18., péntek
18.00 Mennyit ér egy ember?
20.00 Legközelebb a szívre célzok

Március 19., szombat
16.00 Évszakok
18.00 A kincs
20.00 Csokoládé

Március 20., vasárnap
14.00 Emlékek őrzői
16.00 Egy őrült pillanat
18.00 Hétköznapi titkaink

Március 21., hétfő
18.00 Szívecskéim
20.00 Emlékek őrzői

Március 22., kedd
18.00 Hétköznapi titkaink
20.00 Egy őrült pillanat

6. Frankofón Filmnapok