Hajdu Szabolcs filmje kapta a fődíjat Karlovy Varyban

Szombaton este, a záróünnepségen adták át az 51. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál díjait: a fődíjat, a Kristályglóbuszt és a vele járó 25 ezer dolláros pénzjutalmat Hajdu Szabolcs filmje, az Ernelláék Farkaséknál nyerte, és Hajdu Szabolcsnak ítélték oda a legjobb színész díját. Kelet-Európa egyetlen A-kategóriás filmszemléjén tizenkét film versenyzett a fődíjért.

„Amikor két nappal ezelőtt levetítettük itt a filmet, láttam, hogy a cseh nézők ugyanúgy reagálnak, mint nálunk. Úgy éreztem, hogy a nézők nagyon közel vannak hozzánk. Magyarországon és itt is ugyanazok a tapasztalataim, úgy éreztem, hogy ugyanabban a csónakban evezünk” – nyilatkozta a díj átvétele után Hajdu Szabolcs, aki megkapta a legjobb férfi színészi alakításért járó Kristályglóbuszt is. „Nagy meglepetés ez számomra. Sok-sok köszönet a feleségemnek, gyermekeimnek” – mondta az újabb díj átvétele után.

Karlovy Vary díjátadó

A díjátadáskor a színpadra vonult a magyar film többi szereplője is. A filmben szereplő hat színész mindegyike főszereplő: Hajdu felesége, Török-Illyés Orsolya, két gyermekük, Laura és Zsiga, valamint Tankó Erika és Szabó Domokos. Hajdu Szabolcs fődíjas filmjének alapjául az ugyanezen a néven, szintén általa rendezett színházi előadás szolgált, a forgatás Hajduék saját budapesti lakásában zajlott.

A történetben egy családhoz az éjszaka közepén becsöngetnek a rokonok: egy év után Skóciából térnek haza egy fillér nélkül, mert nem egészen úgy sikerült a kivándorlás, ahogyan elképzelték. Farkasék (Hajdu Szabolcs és Török-Illyés Orsolya) befogadják Ernelláékat (Tankó Erika és Szabó Domokos), noha azt sem lehet tudni, hogy miért jöttek és meddig maradnak, de a hívatlan vendégekkel való kényszerű együttlét rávilágít a szereplők közt lappangó feszültségekre és ellentétekre. A filmet várhatóan ősszel mutatják be Magyarországon.

A Karlovy Varyban bemutatott másik magyar film, az East of the West szekcióban versenyző Tiszta szívvel nem kapott díjat, de a kritikusok és közönség egyaránt nagyon szerette a filmet: az alkotás múlt szombati bemutatója után a magyar kerekesszékes gengszterfilm napokig vezette a fesztivál hivatalos közönségszavazását, majd végül a hatodik helyen végzett a bemutatott kétszáz film között.

A legjobb női alakításért járó díjat Zuzana Mauréry szlovák színésznő kapta a Jan Hrebejk rendezte Tanítónő című szlovák-cseh filmben, ahol a főszereplő, a tanítónő szerepét játszotta el. A kilencnapos filmszemlét záró ünnepségen Charlie Kaufman amerikai rendező és Jirina Bohdalová cseh színésznő filmes életművükért átvették a fesztivál elnökének díját.

(MTI, fotó: KVIFF)

 

További díjazottak »

  
Címkék: