Megújult a Barátság mozi hangtechnikája

Augusztus 11-től új hangon szólalnak meg a filmek a Barátság moziban: az elmúlt másfél hétben felújításokat, fejlesztéseket végeztek a város mozijában, így csütörtöktől új vetítővászonnal és hangtechnikával várják a filmkedvelő közönséget.

A három éve digitalizált Barátság mozi ötmillió forint vissza nem térítendő támogatást nyert az Emberi Erőforrások Minisztériuma által az art mozik digitális fejlesztésére kiírt pályázaton, melyhez Székesfehérvár MJV Önkormányzata további hárommillió forint forrást biztosított; az összegből elsősorban a hangrendszert fejlesztették, és új vetítővásznat szereztek be. Az átalakítás első fázisa már tavasszal megkezdődött, a Nemzeti Kulturális Alap Vizuális Kollégiuma által a mozik infrastrukturális fejlesztésére meghirdetett pályázaton nyert 700 ezer forintos támogatásnak köszönhetően.

IMG_2185_kisked_660

Az új hangrendszer növeli a térélményt, és a digitális vetítő mellett számos további eszköz köthető rá, például számítógép, hagyományos projektor vagy mikrofon, így a moziteremben tartott egyéb rendezvényeket is jól lehet vele hangosítani. A korábbi vetítővásznat egy olyan vászon váltotta fel, amely fényesebb, tisztább képet biztosít és javul a 3D-hatás is. Az új vászonnak a mikroperforációk következtében jobb a hangáteresztő képessége is, ami azért fontos, mert a hangsugárzók egy része a vászon mögött található. Az íves formája jobb képminőséget biztosít és kényelmesebbé teszi a filmnézést, hiszen a kép széle is a néző felé fordul.

A korszerűsítéseknek köszönhetően a Barátság mozi bármilyen film bemutatására alkalmas, de továbbra is art moziként működik és hű marad az eddigi műsorstruktúrájához. Vagyis elsősorban olyan filmeket vetít, amelyek komoly kulturális értékeket képviselnek, de emellett igyekszik minden igényt kiszolgálni. A Barátság mozi célja megtartani a közönségét és vonzóvá tenni további lehetséges nézők számára.