Október 8., szombat 16 óra

A művészet templomai: A római Szent Péter- és a pápai bazilikák 3D

Szereplők: Claudio Strinati, Antonio Paolucci, Paolo Portoghesi, Micol Forti
Rendező: Luca Viotto
Forgalmazó: Pannonia Entertainment Ltd.

A Vatikáni Múzeumokról és a firenzei Uffizi képtárról készült 3D-s  film nagy sikere után megérkezett a mozikba a négy római pápai bazilikáról  készített újabb produkció. A 90 perces művészeti alkotás elkészítését a jubileumi szentév meghirdetése ösztönözte.  A Vatikáni Szent Péter, a falakon kívüli Szent Pál, a lateráni Szent János és a Santa Maria Maggiore bazilikák a római zarándokok legelső állomásai, de ezek között is a Péter sírjára emelt templomépület önmagában véve is egyike a világ leglátogatottabb 25 emlékhelyének.

A művészet templomai: A római Szent Péter- és a pápai bazilikák 3D

A négy bazilika bemutatásának vezérfonala az ókeresztény gyökerekből kiindulva halad előre az egyes korokon át, mely összességében átíveli a kereszténység kétezer éves történetét. Négy jeles művészeti szakértő vezeti a nézőket az egyes látnivalók bemutatása során: Antonio Paolucci, a Vatikáni Múzeumok igazgatója a Szent Péter bazilikában kalauzol, Paolo Portoghesi, nemzetközi hírű építész a pápa lateráni székesegyházában kíséri a kamerát, Claudio Strinati művészettörténész az Örök Város első Mária templomában fedi fel többek között az 1600 éves mozaikok szépségét és értelmét. A négy közül egyébként csak ez a bazilika őrizte meg az eredeti struktúráját, míg a többieket az idők során megváltoztatták. A római városfalakon kívüli Szent Pál bazilikában, ahol a Népek Apostolát eltemették és a sírja fölé bazilikát emeltek, Micol Forti, a Vatikáni múzeumok kortárs művészetek részlegének igazgatója mutatja be a szerkezetében ősi, a Thedóziusz császár átépíttette bazilikát.

A film olyan helyekre is elkíséri a nézőt, ahová egyébként csak nehezen juthatnak el, mint például a nyolcszögletű Szent Péter Műhely kupolatermébe, ahol a bazilika átépítésének a jegyzőkönyveit őrzik, nem egyikén a Michelangelo Buonarotti aláírással, továbbá a Vatikáni Apostoli Könyvtár Sixtus termébe és az Apostoli Palota hercegi halljába. Olyan művészek alkotásait mutatja be a film, méghozzá eddig nem látott látószögekből, mint Giotto di Bondone, Arnolfo di Cambio, Jacopo Torriti, Pietro Cavallini, Michelangelo, Gianlorenzo Bernini, Francesco Borromini, Domenico Fontana. A film forgatásához különleges állványzatot és síneket építettek, sőt még helikoptert is használtak a madártávlatú felvételekhez. Az alkotók megszólaltatják a bazilikák régi csodálóit is, köztük az olasz föld szerelmesét, a francia Stendhalt, aki a híres „Római sétáiban” örökíti meg a négy bazilikában tett egykori látogatását.

(Vatikáni Rádió, vl)