Október 28–31.

6. Mozinet Filmnapok

A 6. Mozinet Filmnapok október 28–31-e között idén Cannes-ból hozza el a legfrissebb alkotásokat és a közelmúlt nagy sikereit. A válogatásban öt film hazánkban először látható: mindegyik filmben közös, hogy a világ legrangosabb filmes mustráján mutatták be őket. A Mozinet Filmnapok 4 napja alatt az országosan résztvevő 14 art moziban, köztük a Barátság moziban a filmbarátok a kortárs filmművészet legjavában merülhetnek el.

Ahogy az előző öt évben, a válogatás most is igen sokszínű: koreai erotikus thriller, finn szerelmi történet, iráni párkapcsolati dráma, francia-német abszurd vígjáték, illetve francia művészfilm egyaránt megtalálható benne.

_mozinet_filmnapok_660

Az idei cannes-i filmfesztivál versenyprogramjából négy film is érkezik. Asghar Farhadi, az Oscar-díjjal kitüntetett Nader és Simin – Egy elválás története iráni rendezőjének új filmje a legjobb forgatókönyv és a legjobb főszereplő díját is elnyerte májusban. Az ügyfél (The Salesman) a Variety kritikusa szerint hitchcocki feszültségű, a Screen pedig Michael Haneke legelismertebb munkáihoz hasonlította. A film egy házaspár kapcsolatát mutatja be, amelyet próbára tesz váratlan és szerencsétlen események láncolata.

A legismertebb dél-koreai rendező, a Bosszú-trilógia, köztük az Oldboy rendezője, Park Chan-wook legújabb filmjét,  A szobalány (The Handmaiden) című alkotást is a 6. Mozinet Filmnapokon nézheti majd meg először a magyar közönség.  Az Arany Pálma-díjas rendező, Bruno Dumont alkotása, A sors kegyeltjei… meg a többiek (Slack Bay) abszurd fekete vígjáték, amely olyan sztárokat vonultat fel, mint Fabrice Luchini, az Oscar-díjas Juliette Binoche és Valeria Bruni TedeschiAlain Guiraudie új filmje, az Állva maradni (Staying Vertical) a kritikusok véleménye szerint a Cannes-i versenyprogram legkülönlegesebb alkotása volt. Végül az Un Certain Regard szekció fődíjasa, a finn Juho Kuosmanen elbűvölő humorral, emberséggel és szeretettel forgatott filmje, az I. Európai Art Mozi Napon debütált Olli Mäki legboldogabb napja is látható lesz a válogatásban.

A 6. Mozinet Filmnapok programja a Barátság moziban:

Október 28., péntek     
18.00 A szobalány
A vetítést követően Teszár Dávid filmkritikus vezetésével kerekasztal-beszélgetést tartunk a látottakról.

Október 29., szombat  
16.00 A vörös teknős
18.00 A sors kegyeltjei… meg a többiek
20.00 Olli Mäki legboldogabb napja

Október 30., vasárnap 
14.00 A sors kegyeltjei… meg a többiek
16.15 A vörös teknős
18.00 Az ügyfél

Október 31., hétfő    
18.00 Olli Mäki legboldogabb napja
20.00 Állva maradni