November 17–19.

Verzió+ Filmfesztivál

A fővárosi artmozikban zajló 13. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm-fesztivál gazdag programjából három nagyvárosban, Székesfehérváron, Pécsen és Szegeden Verzió+ címmel látható válogatás november 17–19. között. A fehérvári Barátság mozi ebben a három napban hét filmet tűz műsorára.

Több mint 30 ország 62 filmjét vetítik az idei Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm-fesztiválon, amelyet november 8. és 13. között rendeznek meg hat budapesti helyszínen. A fesztivál 2004 óta Magyarországon egyedüliként képviseli az emberi méltóságot és közös társadalmi ügyeinket nemzetközi dokumentumfilmeken keresztül. A szervezők fontosnak tartják, hogy a bemutatott emberi jogi dokumentumfilmek megtekintése ne csak a budapestiek kiváltsága legyen, ezért idén újabb helyszínekkel bővítették a fesztivált: a székesfehérvári Barátság moziban, a szegedi Grand Café moziban és a pécsi Apolló moziban is szerveznek vetítéseket november 17. és 19. között.

Az elmúlt 12 évben a Verzió több mint 70 ezer látogatót vonzott és több mint 600 dokumentumfilmet mutatott be. A műsorprogram kreatív, kiváló dokumentumfilmekből áll, melyek napjaink legsürgetőbb ügyeivel vetnek számot: szegénység, polgárháború, háborús bűnök, terrorizmus, válságzónák, politikai elnyomás, sajtószabadság, kisebbségek, nacionalizmus, idegengyűlölet, rasszizmus, kirekesztés, migráció, esélyegyenlőség, a nők jogai, a gyermekek és fiatalkorúak szocializációja, drog, korrupció, családon belüli erőszak, a társadalom margóján élők, kirekesztettek, betegséggel és fogyatékkal élők, a feminizmus kérdései, nemi szerepek, sztereotípiák, szexuális másság. Olyan különleges műveket mutatnak be a hazai közönségnek, amelyek tanúságot tesznek a jelenről, reflektálnak a múltra, együttérzést keltenek, eredeti és kreatív módon közelítenek alanyaikhoz.

Az idei Verzió a következő szekciókkal várja a látogatókat:

Nemzetközi panoráma – válogatás a legújabb nemzetközi rövid- és egész estés, kreatív, emberi jogi dokumentumfilmekből. A beválogatott filmek emberi jogi problémák széles skáláját mutatják be, melyek nemzetközi vagy lokális szinten meghatározzák hétköznapjainkat.

Magyar panoráma – aktuális társadalmi problémákra és emberi jogi kérdésekre fókuszáló magyar dokumentumfilm-válogatás a legfrissebb alkotások közül.

ZOOM-IN Diákfilm-verseny – versenyprogram elsőfilmeseknek és diákoknak.

Diákverzió – délelőtti vetítéssorozat, melyre azokat a középiskolásokat várják, akiket érdekelnek az emberi jogi kérdésekkel foglalkozó kortárs filmek, és szívesen beszélgetnek is róluk.

A szekciók mellett tematikus blokkok is lesznek: az Úton és otthon című szekció az integrációra és az aktív cselekvésre koncentrál, A jég hátán elnevezésű blokk pedig az északi sarkvidék környezeti átalakulását, a geopolitikát és az őslakosok jogait kutató dokumentumfilmeket takarja.

A gazdag kínálatból a Barátság mozi hét filmet mutat be, ezek közül kiemelkedik a fesztivál nyitófilmje, amellyel a fehérvári válogatás is indul november 17-én, csütörtökön 18 órakor: a Sonita című, többszörös díjnyertes iráni alkotás egyszerre foglalkozik az emberi jogokkal, a nők jogaival és a menekültkérdéssel. Vetítés után a mozi vendége Barkóczi Janka filmkritikus, filmtörténész.

A filmeket eredeti nyelven, magyar felirattal vetíti a fehérvári artmozi.

 

Verzió+ Filmfesztivál
November 17–19., Barátság mozi

November 17., csütörtök
18.00 Sonita – a vetítés után beszélgetés Barkóczi Janka filmkritikus, filmtörténész vezetésével

November 18., péntek
18.00 Más munkája
19.15 Mallory

November 19., szombat
17.00 Mese a tundráról
18.00 Angéla
18.30 Reményvasút
20.00 Elszigetelve

Belépő: 900 Ft/film, a Mese a tundráról és az Angéla című film együtt 900 Ft

A fesztivál honlapja: www.verzio.org

Verzió+