A Holdfény és a Mindenki a legjobb

A Mindenki megnyerte a legjobb élőszereplős rövidfilm Oscar-díját, a legjobb film kategória nyertese a Holdfény. A legjobb férfi főszereplő Casey Affleck, a legjobb női főszereplő Emma Stone, a legjobb rendező Damien Chazelle lett.  A Kaliforniai álom hat díjat kapott,  A régi város, A fegyvertelen katona és a Holdfény 2-2-2 díjat nyert.

A Holdfény című dráma kapta a legjobb filmnek járó díjat a 89. Oscar-gálán, a legfontosabb kategóriában azonban először tévedésből a Kaliforniai álom című musicalt hirdették ki győztesnek. A legjobb film győztesét Faye Dunaway és Warren Beatty, az ötven éve bemutatott Bonnie és Clyde című klasszikus két főszereplője jelentette be. A színész azonban rossz borítékot kapott, habozott is felolvasni a papíron álló szöveget, mert azon az előző, a legjobb női főszereplő kategória nyertesének, Emma Stone-nak a neve és a Kaliforniai álom címe szerepelt. Faye Dunaway azonban magához ragadta a szót, és kihirdette győztesnek a népszerű musicalt. Mint hamar kiderült, tévedésből.

Oscars

Az amúgy nyugodt mederben folyó gálán a legjobb férfi főszereplő Casey Affleck lett A régi város című filmben nyújtott alakításáért, míg az epizodisták között Maharshala Alit, a Holdfény szereplőjét jutalmazták. A nőknél a főszereplőnek járó díjat Emma Stone kapta a Kaliforniai álomban nyújtott alakításáért, a mellékszereplőknél pedig Viola Davis vehette át az amerikai filmakadémia elismerését a Fences című drámában nyújtott alakításáért.

A rendezők mezőnyében a mindössze 32 éves Damien Chazelle kapta az Oscar-díjat a Kaliforniai álomért, amely 14 jelöléséből végül hatot váltott díjra. A régi városért Kenneth Lonergan, a Holdfényért pedig Barry Jenkins kapta a legjobb eredeti, illetve adaptált forgatókönyvért járó díjat. A legjobb operatőr Linus Sandgren lett a Kaliforniai álom fényképezéséért.

Két díjat is besöpört Justin Hurwitz. A fiatal zeneszerzőt előbb a Kaliforniai álom zenéjéért, néhány perccel később pedig a legjobb betétdalért jutalmazták, ugyancsak a Kaliforniai álom révén. A City of Stars című számért Benj Pasekkel és Justin Paullal vehette át a díjat.

Az ügyfél című iráni alkotás nyerte el a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díját. Aszgar Farhadi második alkalommal kapta meg az elismerést ebben a kategóriában. Az iráni rendező azonban már jóval a ceremónia előtt bejelentette, hogy nem megy el a díjátadóra a hét muszlim többségű ország állampolgárainak beutazását korlátozó – azóta már felfüggesztett – amerikai elnöki rendelet miatt. Üzenetében megköszönte a díjat és sajnálatát fejezte ki, hogy nem lehet jelen. Mint írta, honfitársai és a további hat érintett ország iránti tisztelete jeléül maradt távol.

A legjobb egész estés animációs film a Zootropolis – Állati nagy balhé lett, a legjobb rövid animáció elismerését pedig a Szalonkának ítélte oda az amerikai filmakadémia. A legjobb dokumentumfilmnek járó díjat Ezra Edelman 467 perces munkája, az O.J.: Made in America kapta. A legjobb rövid dokumentumfilm a The White Helmets lett. Az alkotás a szíriai polgárháború dúlta területeken hősies munkát végző mentőalakulatról szól.

A legjobb hangvágás Oscar-díját az Érkezés, a hangkeverését pedig A fegyvertelen katona című filmnek ítélték. Utóbbi kategória kitüntetettjei között van Kevin O’Connell, aki 21. jelölését váltotta díjra.  Ugyancsak A fegyvertelen katona kapta a legjobb vágásért járó elismerést is.

A legjobb látványtervezés díját a Kaliforniai álom alkotói, a David Wasco és Sandy Reynolds-Wasco házaspár vehette át a hollywoodi Dolby Színházban megrendezett esten. Negyedik Oscarját kapta Colleen Atwood, akit ezúttal a Legendás állatok és megfigyelésük című fantasy film jelmezeiért jutalmaztak. A vizuális effektusokért A dzsungel könyve című produkciót díjazták. A legjobb smink és haj kategóriában a Suicide Squad – Öngyilkos osztag vitte el az Oscar-díjat.

 (MTI, Barátság mozi)

A 89. Oscar-gála díjazottjai: 

LEGJOBB FILM:  Holdfény (Moonlight)

LEGJOBB FÉRFI FŐSZEREPLŐ: Casey Affleck (A régi város)

LEGJOBB NŐI FŐSZEREPLŐ: Emma Stone (Kaliforniai álom)

LEGJOBB FÉRFI MELLÉKSZEREPLŐ: Mahershala Ali (Holdfény)

LEGJOBB NŐI MELLÉKSZEREPLŐ: Viola Davis (Fences)

LEGJOBB RENDEZŐ: Damien Chazelle (Kaliforniai álom)

LEGJOBB EREDETI FORGATÓKÖNYV: A régi város (Kenneth Lonergan)

LEGJOBB ADAPTÁLT FORGATÓKÖNYV: Holdfény (Barry Jenkins)

LEGJOBB IDEGEN NYELVŰ FILM: Az ügyfél (Irán)

LEGJOBB ANIMÁCIÓS FILM: Zootropolis – Állati nagy balhé

LEGJOBB LÁTVÁNY: Kaliforniai álom

LEGJOBB FÉNYKÉPEZÉS: Kaliforniai álom (Linus Sandgren)

LEGJOBB JELMEZ: Legendás állatok és megfigyelésük (Colleen Atwood)

LEGJOBB VÁGÁS: A fegyvertelen katona (John Gilbert)

LEGJOBB MASZK: Suicide Squad – Öngyilkos osztag

LEGJOBB ZENE: Kaliforniai álom (Justin Hurwitz)

LEGJOBB BETÉTDAL: Kaliforniai álom (Justin Hurwitz: „City of Stars”)

LEGJOBB HANGKEVERÉS: A fegyvertelen katona

LEGJOBB HANGVÁGÁS: Érkezés

LEGJOBB VIZUÁLIS EFFEKTEK: A dzsungel könyve

LEGJOBB DOKUMENTUMFILM: O.J.: Made in America

LEGJOBB RÖVID DOKUMENTUMFILM: The White Helmets

LEGJOBB RÖVID ANIMÁCIÓS FILM: Szalonka

LEGJOBB RÖVIDFILM: Mindenki