Enyedi Ildikó filmje nyerte a Berlinale fődíját

Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotása nyerte a legjobb filmnek járó Arany Medvét a 67. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale) szombat esti díjkiosztóján. A filmet a 3. Magyar Filmhét nyitófilmjeként február 26-án, vasárnap 19 órakor vetítjük, a Barátság mozi közönsége március 9-én személyesen is találkozhat a rendezővel.

A Berlinalén nemcsak a zsűriről bizonyosodott be, hogy „nagy szíve van”, hanem a nézőkről is, akik „csodálatosan” fogadták az alkotást – tette hozzá a Simon mágus után 18 évvel új nagyjátékfilmmel visszatérő Enyedi Ildikó, aki a filmkritikusok nemzetközi szövetségének (FIPRESCI) díját, az ökumenikus zsűri díját és a Berliner Morgenpost című lap olvasói zsűrijének díját is elnyerte a Berlinalén. Magyar alkotás eddig egyszer nyert Arany Medvét: Mészáros Márta Örökbefogadás című drámáját 1975-ben tüntették ki a Berlinale legfőbb elismerésével.

A díj átvétele után mondott beszédében Enyedi Ildikó úgy fogalmazott: „egyszerű filmet akartunk csinálni, mint egy pohár víz”. A film gyártását támogató Magyar Nemzeti Filmalap vezetője, Havas Ágnes az MTI-nek azt mondta, hogy „hatalmas elismerés ez a sok-sok díj. Nagyon örülünk, hogy megállíthatatlanul folytatódik a magyar filmek diadalútja a legfontosabb nemzetközi seregszemléken. Gratulálunk az alkotóknak! Nagyon büszkék vagyunk rájuk”.

Mécs Mónika producer köszönetet mondott a rendezőnek és a stábnak a munkáért, a Magyar Nemzeti Filmalapnak a támogatásért, és a Berlinale szervezőinek is, azért, hogy „felfedezték” a filmet.

Berlinale

Enyedi Ildikó Balázs Béla-díjas, érdemes művész filmjeivel több mint negyven hazai és nemzetközi díjat nyert el, szerepelt Cannes-ban (Az én XX. századom, Arany Kamera a legjobb elsőfilmnek), Velencében (Bűvös Vadász, Tamás és Juli), Locarnóban (Simon mágus, a Zsűri különdíja) és más meghatározó fesztiválokon. Legutóbbi munkája az HBO-n nagy sikerrel játszott Terápia című sorozat volt, amelyet Gigor Attilával közösen rendezett.

A Testről és lélekről egy vágóhíd gazdasági igazgatója és egy minőségellenőr – egy középkorú férfi és egy fiatal nő – kapcsolatát mutatja be. A két félénk, visszahúzódó személyiséget az köti össze, hogy ugyanazt a visszatérő álmot álmodják. A film női főszereplője a Katona József Színház színésznője, Borbély Alexandra, ez az első filmfőszerepe. A férfi főszereplő pedig egy igazi felfedezés, Morcsányi Géza színházi dramaturg, a Líra Kiadói Csoport igazgatója, aki húsz évig vezette a Magvető Könyvkiadót, így meghatározó alakja a magyar kortárs irodalmi életnek.

A filmben olyan kitűnő színészeket láthatunk még többek között, mint Békés Itala, Jordán Tamás, Mácsai Pál, Tenki Réka, Schneider Zoltán és Nagy Ervin. A film operatőre Herbai Máté (Nyomozó, Utolsó idők, Kút). A film az Inforg-M&M Film gyártásában készült, a producerek Mécs Mónika (Konyec, Kaméleon, Pánik, Születésnap, Csak a szél, Csicska), Muhi András (az Inforg Stúdió alapítója és vezetője, több mint 25 játékfilm (Rengeteg, Bab Aziz, The World is Big…, Womb, Csak a szél) és 100-nál több kisfilm producere, valamint Mesterházy Ernő (Konyec, Liliomösvény).

A Berlinale a cannes-i és a velencei mellett a legjelentősebb az A-kategóriás filmfesztiválok sorában. Legfőbb díjaiért – az Arany Medvéért és a fő alkotói kategóriákban kiosztott Ezüst Medvéért – 18 alkotás versenyzett az idén. A vasárnap véget érő 11 napos fesztiválon valamennyi szekciót együttvéve 403 alkotást mutattak be.

Díjjal tér haza a szemle másik magyar nagyjátékfilmje, Török Ferenc 1945 című alkotása is: a szerzői filmek és innovatív zsánerfilmek legújabb tendenciáit felvonultató Panoráma szekcióban bemutatott dráma a harmadik díjat kapta a közönségszavazáson. A szekcióban 43 országból 50 nagyjátékfilmet mutattak be.

A Generation elnevezésű szekcióba meghívást kapott Lovrity Anna Katalin Vulkánsziget című animációs rövidfilmje, Máté Bori The Headless Appearance című kétperces absztrakt filmje pedig a fesztivállal párhuzamosan futó Kritikusok Hete válogatásába került be.

 

2017-es Berlinale díjazottjai:

Legjobb film (Arany Medve): Testről és lélekről (Enyedi Ildikó)

A zsűri nagydíja (Ezüst Medve): Félicité (Alain Gomis)

Alfred Bauer-díj: Pokot (Agnieszka Holland)

Legjobb rendező: Aki Kaurismäki (The Other Side of Hope)

Legjobb női alakítás: Kim Min-hee (On the Beach at Night Alone)

Legjobb férfi alakítás: Georg Friedrich (Helle Nächte)

Legjobb forgatókönyv: Una mujer fantástica (Sebastián Lelio és Gonzalo Maza)

Kiemelkedő művészeti teljesítmény: Dana Bunescu az Ana, mon amour című román film vágásáért

Legjobb dokumentumfilm: Ghost Hunting (Raed Andoni)

Legjobb első film: Estiu 1993 (Carla Simón)

Rövidfilmes Arany Medve: Small Town (Diogo Costa Amarante)

Rövidfilmes Ezüst Medve: Ensueño en la Pradera (Esteban Arrangoiz)

Audi rövidfilmes díj: Street of Death (Karam Ghossein)

(MTI, Origo)

 

  
Címkék: