Fehérvári színészek a Filmhéten

A Vörösmarty Színház társulatának több tagja is feltűnik azokban a játékfilmekben, amelyeket a jövő héten zajló 3. Magyar Filmhéten vetít a Barátság mozi. Ennek apropóján a két intézmény közös projektet kíván elindítani, melynek keretében szeretné összehozni azt a kultúraértő közönséget, akik a színházat és a mozit is, mint filmszínházat, kedvelik és szeretik.

A kezdeményezésről ma tartott sajtótájékoztatón Juhász Zsófia, a fehérvári művészmozinak otthont adó Fejér Megyei Művelődési Központ igazgatója elmondta: a mozinak tavaly közel 19 ezer látogatója volt, ennek ellenére még mindig vannak olyan fehérvári filmkedvelők, akik nem jártak a három éve digitalizáláson, majd teljes felújításon átesett, immáron 21. századi körülmények között működő moziban. Éppen ezért örül minden olyan kezdeményezésnek, amely ráirányítja a figyelmet a város filmszínházára.

Törőcsik Franciska, Szikora János, Juhász Zsófia, Lábodi Ádám és Tóth Ildikó a sajtótájékoztatón

Törőcsik Franciska, Szikora János,, Juhász Zsófia, Lábodi Ádám és Tóth Ildikó a sajtótájékoztatón


A 3. Magyar Filmhétre regisztrált, tavaly moziban vagy tévében bemutatott alkotások közül a Magyar Filmakadémia Egyesület tagjai titkos szavazással jelölték ki az 5–5 legjobb alkotást, amelyeket 5 kategóriában (nagyjátékfilm, kisjátékfim, TV–játékfilm, animációs film, dokumentumfilm) vetítenek a Magyar Filmhéten, február 27. és március 5. között. Idén első alkalommal 10 vidéki nagyvárosban, köztük Székesfehérváron is lesznek Magyar Filmhét-vetítések – kedvezményes jegyárakkal –, és országos közönségdíjért is versenyeznek az alkotások.

A filmhetet  – versenyen kívül – Enyedi Ildikó legújabb alkotása, az idei Berlinálén Arany Medve díjat nyert Testről és lélekről című filmje nyitja meg február 26-án; a Barátság mozi közönsége március 9-én személyesen is találkozhat a rendezővel a film vetítését követően. Mivel már mindkét vetítésre elkeltek a jegyek, a fehérvári mozi máris újabb márciusi vetítési időpontokat hirdetett meg.

Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója szimbolikus találkozásnak nevezte a közös kezdeményezést, amelynek keretében a fehérvári színészek a mozinézőkhöz is közelebb kerülhetnek. Mint mondta, a számos filmszerep, a fehérvári művészek keresettsége is jelzi, hogy a Vörösmarty Színházban működik az ország egyik legjobb, legizgalmasabb társulata. A színidirektor arra is felhívta a figyelmet, hogy a magyar filmekben újra színművészek játszanak – a filmrendezők szakítottak azzal a hosszú időn át tartó szokással, hogy amatőröket szerepeltettek alkotásaikban.

mozi04_660

A sajtótájékoztatón megjelent fehérvári színészek közül Tóth Ildikót A fekete bojtár című tévéfilmben (február 27., hétfő 18 óra), Törőcsik Franciskát a Gondolj rám című játékfilmben (február 27., hétfő 20 óra), Lábodi Ádámot a #Sohavégetnemérős című játékfilmben (március 3., péntek 16.30) láthatják a nézők. A társulat további tagjai közül Cserhalmi Györgyöt a Halj már meg! című vígjátékban (február 28., kedd 20 óra), Horváth Csabát pedig a Kút című játékfilmben (március 2., csütörtök 20 óra) lehet megnézni.

A Vörösmarty Színház a saját nagyszínpadán is szervez filmekhez kapcsolódó eseményt április 25-én és április 29-én 19 órától. A Cserhalmi-anzix című beszélgetős est vendége, Cserhalmi György, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas művész Szikora Jánosnak mesél majd filmjeiről, forgatásokról, filmpartnereiről és az életét meghatározó filmrendezőiről: Jancsó Miklósról, Bódy Gáborról, Makk Károlyról és Lugossy Lászlóról, és ez este folyamán rövid részleteket is vetítenek legfontosabb filmjeiből. Szikora János a sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy a fehérvári társulat népszerű tagja számos Oscar-díjra jelölt filmben játszott, Wim Wenders német filmrendező pedig a világ tíz legjobb színésze között tartja számon.

(Fotó: Bácskai Gergely)