Újra műsoron a Csak még egyszer előre!

Február 25-én, szombaton 16 órakor a Barátság mozi ismét vetíti Burján Zsigmond Csak még egyszer előre! című magyar háborús filmjét, Matus György, Tűzkő Sándor, Szigeti Anna, Barbély Gábor, Szabó Miklós Bence és Balogh Mihály főszereplésével.

Burján Zsigmond filmje a Nagy Háborúban harcoló fehérvári 17-es ezrednek állít emléket úgy, hogy ennél jóval többre vállalkozik: a háború viszontagságait, emberi megpróbáltatásait mutatja be egy háborúba bevonuló férj és az őérte aggódó feleség történetén, levélváltásain keresztül, illetve a hősies ezredparancsnok, Márkosfalvi Sipos Gyula szemszögéből. Teszi ezt úgy, hogy leginkább a háború borzalmait vádolja, egy pillanatra sem tör lándzsát a felek fölött, és mindkét hadviselő fél emberségének kíván emléket állítani.

„Ezeken az ormokon olaszok és magyarok hősiesen harcolva testvérekké lettek a halálban” – áll az egykori olasz-magyar fronton, a „San Michele” hegyen az idézet.

A „Csak még egyszer előre!” Székesfehérvár MJV Önkormányzata és az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság főtámogatásával készült. A produkció egyedülálló lehet a tekintetben is, hogy olyan helyi kezdeményezéssel gyártott egész estés film, történelmi dráma nemigen készült Magyarországon, amely témáját és mondanivalóját tekintve országos, sőt, külföldi érdeklődésre is számot tarthat.

Csak még egyszer előre!