Az állampolgár – a középiskolások szerint

A Barátság mozi középiskolás osztályok részére szervezett pályázati programja, a Nemzeti Kulturális Alap által támogatott 4 alkalmas filmklub a végéhez érkezett. Március 16-án Vranik Roland Az állampolgár című filmjét nézték meg a résztvevők, a Székesfehérvári SZC I. István Szakgimnáziuma és a Székesfehérvári SZC Hunyadi Mátyás Szakgimnáziuma osztályai.

Annak ellenére, hogy egy komoly hangvételű filmet láttak egy nagyon is aktuális témában, és talán a nézők korosztálya még érdektelen a témával kapcsolatban, a visszajelzések mind pozitívak voltak. A filmet követő beszélgetés során kiderült, hogy nemcsak megértették a film lényegét, de reálisan látják a magyar társadalmat, és szerencsére mentesek az általánosításoktól és a káros előítéletektől. Megértik, mi az, hogy „menekült”, mivel jár az ő sorsuk, mit jelent megküzdeni a mindennapos kirekesztéssel, a lassú hivatali gépezettel, amelynek működését néhányan már más aspektusban megtapasztalták. A film végére mind tanultak valami hasznosat az alázatról, segítőkészségről és egy olyan problémáról, aminek a megoldása lehet, hogy az ő generációjuk feladata lesz.

Reméljük, lesz még lehetőség hasonló pályázati programok megszervezésére a Barátság moziban, ahol egész évben várjuk az iskolás csoportokat különböző filmekre, kedvezményes áron.

DSC_9559_660