Vándorszínészek a Barátságban

Az 1840-es évek elején egy maroknyi vándorszínész járja az országot. Játékuk dühös verekedést robbant ki, és a kavarodásban egy ifjú katona beszáll a bunyóba. Miután a fiú bujdosni kényszerül, a társulat befogadja és együtt zötyögnek faluról falura Pest felé. Március 16-tól vetítjük Sándor Pál új filmjét, a Vándorszínészeket.

A kosztümös „road movie” egy színtársulat külső és belső utazásának humorral és iróniával átszőtt története. A Bohóc a falon, a Régi idők focija, a Szabadíts meg a gonosztól és a Szerencsés Dániel rendezője nem először forgat komédiásokról, hiszen a Ripacsok és a Miss Arizóna is a kulisszák mögötti világban játszódik.

A forgatókönyvet Sándor Pál, Szekér András és Péterfy Gergely közösen írta, a főbb szerepekben Mohai Tamás, Martinovics Dorina, Gáspár Sándor, Rudolf Péter, Nagy-Kálózy Eszter, Hegedűs D. Géza, Végh Péter és ifj. Vidnyászky Attila látható, az operatőr Garas Dániel. A forgatás során a stáb körbejárta Magyarországot, hiszen mintegy 60 különböző belföldi helyszínen dolgoztak. A film talán leglátványosabb jelenete, amikor a társulat ekhós szekere a vízbe borul, és mint egy katasztrófafilmben, a légteret ellepi a víz, az utasok levegőért kapkodnak.

A film egyik főszereplője Gáspár Sándor, a Vörösmarty Színház társulatának tagja, ő alakítja a színtársulat vezetőjét, Kantót. Ő felel mindenért, ő szerez ételt, az ő feladata átkalauzolni a társulatot a nehézségeken, de jön egy gikszer, a bevezetőben is említett dramaturgiai fordulópont, és onnantól kezdve minden másképp alakul. „Mozgalmas történet, a hétköznapokba beleszólnak az egymás közti árulások, kibékülések, és bár a 19. században játszódik, de a probléma kortalan” – nyilatkozta a magyar.film.hu-nak a forgatás idején.

Jegyfoglalás »

_1385-vandorszineszek.23470