Május 11–19., a 19. Kortárs Művészeti Fesztivál ideje alatt

Ingyenes kertmozi a Zichy ligetben

Kertmozi

A 19. Kortárs Művészeti Fesztivál ideje alatt, május 11-től 19-ig ingyenes kertmozi működik a Zichy ligetben. A fesztivál minden napján 20–21 óráig a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Magyar Média Mecenatúra programjának támogatott filmjeiből, a 6. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál alkotásaiból, valamint a Budapesti International Documentary Festival (BIDF) versenyfilmjeiből adunk válogatást, a nagyfilmek 21 órakor kezdődnek.

Esőhelyszín és esőnap nincs, kedvezőtlen időjárás esetén a vetítések elmaradnak. Ilyen esetekben a kisfilmeket később levetíti a Barátság mozi, a nagyfilmek pedig a szokásos műsorrendben nézhetőek meg a város művészmozijában.

A kertmozi a Barátság mozi szervezésében működik.

 

Május 10., csütörtök

20.30 – 21.30

FODRÁSZ SZTORIK
Iris Zaki – 36′

A film egy kis fodrászüzlet életébe enged bepillantást a keresztény-arab közösség szívében, Haifában, ahol a rendező, Iris Zaki hajmosó lányként kezd dolgozni. Kamerájával a hajmosó fölött Iris különböző életkorú és hátterű arab és zsidó nőkkel beszélget politikáról, háborúról, emberi kapcsolatokról, szerelemről…. A különleges, ugyanakkor mindenki számára kicsit ismerős helyzet keretein belül a nők személyes, és gyakran meglepő nézőpontokból mutatják be, milyen is az izraeli élet.

 

TORONY – LÁZ
Mr. Maximilien Van Aertryck, Axel Danielson – 16′

A helyszín: egy tíz méter magas műugró torony. A szereplők: emberek, akik még sosem jártak odafent. A tét: mernek-e a mélybe ugrani, vagy inkább visszamásznak. A dilemma: erősebb-e az ismeretlenbe ugrástól való ösztönös félelem a megfutamodás szégyenénél? A Torony – láz szórakoztató kísérlet az emberi viselkedésről egy kényelmetlen helyzetben.
Én vajon mit tennék?


Május 11., péntek

20.00 – 21.00

CIGÁNYOK
Sára Sándor – 17′

Látlelet annak a népcsoportnak a szokásairól és nyomorúságos helyzetéről, amelynek „felzárkóztatását” akkor (és azóta is) legfeljebb hangzatos „intézkedési tervek” ígérik.

 

PRÓBAJÁTÉK
György Dobray – 39′

Ahogy a népmesében a szegény ember elküldi fiát szerencsét próbálni, úgy indítja útnak Hollandiába Antal is a 13 éves Szebasztiánt, hogy váljon belőle profi focista. Nagy a tét, ugyanis a hét fős salgótarjáni roma családnak Szebi az egyetlen reménye, hogy kitörjenek a szegénységből. A fiút felkészítik és ellátják tanácsokkal, hogy hogyan rúgja a labdát és honnan szaladjon, hogy elnyerje a holland edzők tetszését, majd egy igazi roma mulatságot rendeznek számára, ahol Antalék saját dalukkal búcsúznak el tőle. „Ki kell engednünk, mert feljebb kell emelkedni valahol az életben” — mondja Antal könnyes szemekkel. Szebi edzője, Zoli hoz a gyereknek néhány ruhát, és ketten nekivágnak Hollandiának. Eindhovenbe, az európai futball egyik központjába mennek, próbajátékra.

21.00 

Lajkó – Cigány az űrben
magyar fekete komédia, 90 perc, 2018 (16)
Rendező: Lengyel Balázs
Szereplők: Keresztes Tamás, Gyabronka József

1957 elején a Szovjetunió úgy dönt, baráti országai közül Magyarországnak ad esélyt, hogy kiválassza a földkerekség első kozmonautáját, aki majd az első ember lehet az űrben. A legjobb jelöltnek Lajkó, a permetezőpilóta tűnik.


Május 12., szombat

20.00 – 21.00

2018 áprilisában hatodik alkalommal rendezték meg a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivált, melynek elsődleges célja a legújabb magyar és külföldi rövidfilmek bemutatása, valamint egy olyan szakmai fórum felépítése, ahol a visszajelzésre és párbeszédre vágyó alkotók egy nagyobb közönség előtt mutathatják meg filmjeiket. Kertmozinkban a magyar verseny szekciójának díjnyertes filmjeit láthatja a közönség.

Last Call (27′) – Legjobb rövidfilm

A legjobb játék (20′) – special mention

Párnaarc (11′) – Legkreatívabb történetmesélés

Fiaskó (4′) – Legígéretesebb 30 alatti rendező díja

legjobb rövidfilmnek járó díjat Kis Hajni alkotása, a Zsurzs Kati főszereplésével készült Last Call című film kapta, amely egy idősödő nő utolsó napját követi végig, mielőtt végleg elhagyná az országot, hogy lánya családjához költözzön. A nő őrült rohanásba kezd, amelynek egyetlen célja, hogy végérvényesen lezárja itthoni életét. A zaklatott nap végén azonban kénytelen szembenézni mindazzal, amit maga mögött hagyott, és azzal, ami előtte áll.

legígéretesebb 30 év alatti magyar rendezőnek ítélt díjat Nagy Szabolcs Fiaskó 5’című filmje kapta, melyben egy öregember unalmas életébe csöppen egy furcsa szerzet, aki megpróbálja eladni neki varázslatos portékáit.

21.00

Fantomszál
feliratos amerikai dráma, 130 perc, 2017 (12)
Szereplők: Daniel Day-Lewis, Vicky Krieps
Rendező: Paul Thomas Anderson

Reynold Woodcock isteni küldetésként tekint hivatására, minden idejét, gondolatát és érzelmét a ruhaköltemények készítésének rendeli alá, melyekben a nők tökéletesnek érzik magukat. Percre pontosan megtervezett életét szigorú nővére, Cyril fogja össze, kapcsolatukra nem a testvéri a legjobb jelző.


Május 13., vasárnap

20.00 – 21.00

ZÁRIDŐ
Kisjátékfilm – 19’
Producer: Fülöp Péter
Rendező: Reich Dániel
Szereplők: Móga Piroska, Kovács Tamás, Trill Zsolt, Tóth Ildikó

Te mit csinálnál, ha a Balatonban, a szemed előtt tűnne el a testvéred. A misztikus rejtélyre főhősünk, Beni a helyi nyomozó segítségével, a racionális magyarázatokon túl keresi a választ.

 

NEM VAGYOK IDEVALÓSI
Maite Alberdi, Giedre Žickyte – 25′

Josebe (88) Chilében él egy öregek otthonában, és megszállottan kutatja, hova valósi a többi idôs ember, akikkel együtt lakik. Elmondásuk szerint mindegyikük chilei, nem pedig spanyol, ahogy ô. Josebe rabja a gondolatnak, hogy Baszkföldön töltötte fiatalságát, odavalósi… A Chilében eltöltött 70 év után is még mindig tisztán emlékszik hazájára. Bár már egy éve az idôsek otthonban lakik, azzal küszködik, hogy megértse, valóban ott él.

 

TORONY – LÁZ
Mr. Maximilien Van Aertryck, Axel Danielson – 16′

A helyszín: egy tíz méter magas műugró torony. A szereplők: emberek, akik még sosem jártak odafent. A tét: mernek-e a mélybe ugrani, vagy inkább visszamásznak. A dilemma: erősebb-e az ismeretlenbe ugrástól való ösztönös félelem a megfutamodás szégyenénél? A Torony – láz szórakoztató kísérlet az emberi viselkedésről egy kényelmetlen helyzetben.
Én vajon mit tennék?

21.00 

Budapest Noir
magyar krimi-dráma, 2017 (16)
Szereplők: Kolovratnik Krisztián, Dobó Kata, Anger Zsolt, Kulka János
Rendező: Gárdos Éva

Gordon Zsigmond, a kiábrándult bűnügyi újságíró egy brutálisan meggyilkolt fiatal lány halála után nyomoz a 30-as évek Budapestjén. Csakhogy ez az ügy más, mint a többi, mindenhol falakba ütközik. Gordont hajtja a kíváncsisága, és minél jobban el akarják ijeszteni, annál kitartóbban követi a nyomokat.


Május 14., hétfő

20.00 – 21.00

FODRÁSZ SZTORIK
Iris Zaki – 36′

A film egy kis fodrászüzlet életébe enged bepillantást a keresztény-arab közösség szívében, Haifában, ahol a rendező, Iris Zaki hajmosó lányként kezd dolgozni. Kamerájával a hajmosó fölött Iris különböző életkorú és hátterű arab és zsidó nőkkel beszélget politikáról, háborúról, emberi kapcsolatokról, szerelemről… A különleges, ugyanakkor mindenki számára kicsit ismerős helyzet keretein belül a nők személyes, és gyakran meglepő nézőpontokból mutatják be, milyen is az izraeli élet.

 

HANGULAT-VÁLTOZÁS
Kisjátékfilm – 9’
Producer: Vékes Csaba
Rendező: Vékes Csaba
Szereplők: Babarczy László, Pogány Judit, Kovács Márton

Egy idős pár éli mindennapos, megszokott, monoton életét. Ugyanazok a kérdések, ugyanazok a válaszok. De miért kell ennek így lennie? És hogyan lehetne mindezen változtatni? Az alaphangulaton kell változtatni. Első lépésként keresni kell valami vidám zenét…

21.00

Csak még egyszer előre!
magyar háborús film, 120 perc, 2016 (12)
Szereplők: Matus György, Tűzkő Sándor, Barbély Gábor
Rendező: Burján Zsigmond

Burján Zsigmond filmje a Nagy Háborúban harcoló fehérvári 17-es ezrednek állít emléket úgy, hogy ennél jóval többre vállalkozik: a háború viszontagságait, emberi megpróbáltatásait mutatja be egy háborúba bevonuló férj és az őérte aggódó feleség történetén, levélváltásain keresztül, illetve a hősies ezredparancsnok, Márkosfalvi Sipos Gyula szemszögéből.


Május 15., kedd

20.00 – 21.00

MÁSIK MAGYARORSZÁG – Töredékek egy falu hétköznapjaiból
dokumentumfilm, 51′, 2013
rendező: Nagy Dénes
producer: László Sára, Gerő Marcell
főszereplő: Bukta Imre

Bukta Imre képzőművész, a magyar kortárs képzőművészet egyik vezető alakja, több mint tíz éve költözött vissza szülőfalujába, a Heves megyei Mezőszemerére. A Másik Magyarország című film Bukta szemszögén keresztül járja be a falut és annak környékét. Cizellált helyzetfelmérés: hol tartunk, mink van, és mit tudunk ezzel kezdeni? Nem mentes az öniróniától és az abszurdtól, ugyanakkor rendkívül kemény látlelet egy, a falu hagyományos kultúrájának megszűnése és felemás modernizációjának következtében kialakult világról.

21.00

A Viszkis
magyar akciófilm, 126 perc, 2017 (16)
Szereplők: Szalay Bence, Mófa Piroska, Schneider Zoltán
Rendező: Antal Nimród

Vagány volt, híres lett. Ő az, akit mindenki ismer, olyasmit mert, amit senki előtte, és aki mindig egy lépéssel a rendőrség előtt járt. És aki minden bankrablása előtt megivott egy pohár viszkit.


Május 16., szerda

20.00 – 21.00

HIVATAL
tévéfilm, 52′, 2015
rendező: Nagy Viktor Oszkár
producer: László Sára, Gerő Marcell
főszereplő: Fignár Anna

A film egy elképzelt bevándorlási hivatal ügyfélszolgálatának mindennapjairól szól. Főszereplője Anna, a fiatal ügyfélszolgálatos munkatárs, akihez nap mint nap számtalan nemzet hazánkban letelepedni vagy itt élni kívánó tagja érkezik ügyes-bajos dolgaival. Anna napi rutinján keresztül belelátunk a hivatalba érkező bevándorlók személyes, időnként vicces, máskor elgondolkodtató vagy mélyen megrázó történeteibe, miközben tanúi lehetünk milyen megterhelő a hivatali dolgozók számára az ezekkel a megrázó sorsokkal való találkozás.

A film az Európai Unió Európai Integrációs Alapjának támogatásával valósult meg.

 

21.00

Az állampolgár
magyar filmdráma, 109 perc, 2017 (12)
Szereplők: Arghavan Shekari, Dr. Cake–Baly Marcelo, Máhr Ági
Rendező: Vranik Roland

Az afrikai menekült, Wilson évek óta Budapesten dolgozik biztonsági őrként. Legfőbb vágya és célja, hogy megszerezze a magyar állampolgárságot. A felkészülésben a vele egykorú, magyar-történelem szakos tanárnő, Mari segít neki, de a tanulás közben tanár és tanítvány között mély szerelem szövődik.


Május 17., csütörtök

20.00 – 21.00

A BESZÉLGETÉS 
Anastasia Novikova – 22′

Az öreg Valentin Stepanovich egész nap az ablak előtt ül, telefonját szorongatja és vár. Felesége, Klavdia, rettenetesen hiányzik neki. Újra és újra hiába próbálja elérni őt telefonon, amely az egyetlen kapcsolata a külvilággal. Valentin remeteként él: nincs nála fűtés, áram vagy víz. Mindennek ellenére megtalálja életének értelmét és örömét: a szerelmére vár. Ahogy a film az öreg életének apró részleteit figyeli, a néző az emberi lélek mivoltáról töpreng.

 

VOLT EGYSZER KÉT BALERINA 
Dombrovszky Linda – 25′

„Azt kell keresni, ami szeretnivaló. És akkor az ember lelke nyugodt.”- vallják a 95 éves Kolozs-ikrek, Magyarország legidősebb egypetéjű ikrei. Az egykor világhírű balerinákat ez az életfilozófia tartotta életben, így élték át a 20. századi történelem valamennyi borzalmát. Balerina-pályafutásuk csúcsán a történelem váratlanul derékba törte karrierjüket, és életük 180 fokos fordulatot vett. Európa legnagyobb színpadain táncoltak, majd a háború kitörése után, később pedig a kommunista rendszer áldozataiként szinte mindent elveszítettek: munkát, karriert, otthont, végül szerelmeket és álmokat. Mindenüket, egymást kivéve. Vajon mi a közös titkuk? A film eredeti archív felvételeken, naplórajzaikon és azok kísérleti animációján keresztül a múlt század szubjektív történelmi képeskönyvét tárja elénk.

 

21.00

Sztálin halála
magyarul beszélő francia-angol vígjáték, 106 perc, 2017 (16)
Szereplők: Steve Buscemi, Jason Isaacs, Michael Palin
Rendező: Armando Iannucci

1953 márciusában a nagy vezér meghalt, és milliók gyászolták Moszkva utcáin. Ám volt néhány ember, akinek a gyász helyett valami egészen más dolog jutott. Hruscsovnak és a vezetés többi tagjának ki kellett találnia, hogyan tovább, ezzel pedig őrült harc vette kezdetét az utódlásért.


Május 18., péntek

20.00 – 21.00

ZHALANASH, A FANTOMVÁROS
Marcin Sauter – 40′

Dermedt csend uralkodik az Aral-tó partjánál fekvő Zhalanash utcáin. Pedig a kis kikötőváros valaha komoly szerepet töltött be a szovjet gazdaságban. A vízpart és a végtelen sivatag között elterülő hely mára csak árnyéka egykori dicső önmagának. A film azonban nem csupán egy vidék emlékeit idézi, hanem elsősorban az ott élő lakosok sorsáról szól. Emberekről, akiknek élete és boldogulása e helységhez kötődött, és akik most magányosan bolyonganak a hajók és a kikötői daruk roncsai között.

 

BOCS!
Kisjátékfilm – 18’
Producer: Tóth Barnabás, Szirmai Márton
Rendező: Szirmai Márton
Szereplők: Ónodi Eszter, Szávai Viktória

Kriszta 20 év után visszatér Magyarországra, hogy meglátogassa rég nem látott barátnőjét. Tartozik neki egy vallomással. Vajon miért tűnt el 20 évvel ezelőtt? És miért bukkant most fel?

21.00

Jupiter holdja
magyar filmdráma, 123 perc, 2017 (16)
Szereplők: Merab Ninidze, Cserhalmi György, Balsai Móni, Jéger Zsombor
Rendező: Mundruczó Kornél

Egy 17 éves szír menekült, Aryan illegálisan akarja átlépni a magyar határt, azonban az nem sikerül, egy rendőr meglövi őt. A sebesülés következtében a fiú különleges képességre tesz szert: angyal módjára levitálni  kezd. A menekülttábor racionális, meghasonlott orvosa üzleti lehetőséget lát a jelenségben, ezért útlevelet ígér neki és kimenekíti őt.


Május 19., szombat

20.00 – 21.00

EGÉR
Animációs film – 5’ 30”
Producer: Janovics Zoltán
Rendező: B. Nagy Ervin

Az 1980-as évek derekán Egerszegi Krisztina későbbi többszörös olimpiai bajnok magyar úszónő még csak 12 éves, de mesteredzői már tisztán látják az ifjú tehetségben rejlő elszalaszthatatlan lehetőséget. Az első felnőtt versenyén ellenfelei jóval nagyobbak és erősebbek nála. Mégis versenyre kel velük.

 

TAKEAWAY SONG
Kisjátékfilm – 15’
Producer: Ferenczy Gábor
Rendező: Szabó Szonja
Szereplők: Martin Márta, Harkányi Endre, Rezes Judit

Kivel ne esett volna már meg, hogy meghall valahol egy fülbemászó dallamot, ami belefurakszik a fejébe. Ilyenkor nem lehet mit tenni, az ember önkéntelenül dúdolgatni kezdi, nem lehet tőle szabadulni, akkor sem, ha adott esetben a legócskább slágerről van szó. Filmünk egy ilyen fülbemászó dallamnak az útját kíséri végig. Szereplőink hétköznapi emberek történeteiket ez az aluljáró mélyéből induló dallam köti össze, melynek útja a sikerlisták éléig vezet.

 

KOCKAEMBER
Kisjátékfilm – 18’
Producer: Szohár Fernec
Rendező: Dombrovszky Linda
Szereplők: Kovács Zsolt, Quintus Konrád, Györgyi Anna

Egy idős ember képtelen elfogadni, hogy nyugdíjba küldik végül belehal, mert nem tudja befejezni élete fő művét. A megszállottság egy parabola, mely végletesen tár elénk egy látszólag hétköznapi jelenséget: a nyugdíjazás problémáját.

 

VENDÉGSZERETET
Kisjátékfilm – 7’
Producer: Kázmér Miklós
Rendező: Csáki László
Szereplők: Hegedűs D. Géza

A kisjátékfilm Fehér Béla: Tengeralattjáró Révfülöpön mezítlábas novellájának adaptációja. Az Örkény Istvánra jellemző könnyed, szürreális abszurd humor hagyományát viszi tovább ez a mai történet.

 

21.00

Genezis
magyar dráma, 120 perc, 2018 (16)
Szereplők: Cseh Annamária, Csordás Milán
Rendező: Bogdán Árpád

Egy roma kisfiú gyerekkora drasztikusan véget ér, amikor egy brutális támadásban elveszíti a családját. A munkájába temetkező sikeres ügyvédnő felettese nyomására elvállalja a rasszista gyilkosságsorozat egyik vádlottjának védelmét.

  
Címkék:  ,