November 19., hétfő 20 óra

Hannah – A buddhizmus útja Nyugatra

 feliratos dán-angol-magyar dokumentumfilm, 90 perc, 2014
Szereplők: Susannah Harker, Villads Vestergaard
Rendező: György-Kessler Márta, Adam Penny

A dokumentumfilm Hannah Nydahl élettörténetén keresztül mesél arról, hogyan jutott el a tibeti buddhizmus Nyugatra. A film végigkíséri a vad és idealista, hippi gyökerekkel útnak induló Hannah és férje, Ole útját Koppenhágából az örömöket hajszoló Katmandu városába, ahol 1968-ban első nyugati tanítványai lettek Őszentsége a 16. Karmapának, Tibet első tudatosan újraszülető lámájának, aki örökre megváltoztatta az életüket.

A film központi témája egy egyedülálló és inspiráló szerelmi történet, Hannah és Ole története, akiknek töretlen odaadása tette lehetővé, hogy a buddhizmus Nyugatra érkezzen. A film vászonra viszi egy nagyszerű asszony életútját egy kavargó és folyton változó világ színterén: Európától és Észak-Amerikától kezdve a közép-európai és oroszországi kommunizmus bukásán keresztül, a dél-amerikai gerillák általi elrablásukig.

Feltárja azt is, hogyan tud a buddhista szabadságvágy – minden formájában – aktuálisabb lenni napjainkban, mint bármikor, és miért nem kezelhetünk szentként mindent, ami tibeti.

Hannah – A buddhizmus útja Nyugatra