A holokauszt nemzetközi emléknapján:
Január 28., hétfő 19.30 óra

Schindler listája

 amerikai történelmi dráma, 188 perc, 1993
Szereplők: Liam Neeson, Ralph Fiennes, Sir Ben Kingsley
Rendező: Steven Spielberg
Forgalmazó: UIP – Duna Film

A film főhőse, Oskar Schindler született üzletember és szerencsejátékos. A második világháború legelején elkerül a megszállt Lengyelországba és azonnal megérzi, milyen hatalmas üzleti lehetőségek nyílhatnak meg előtte. Baráti kapcsolatok és némi ügyeskedés révén megszerez magának egy gyárat – a Deutsche Emailwaren Fabrikot –, és nem győz eleget tenni a beözönlő megrendeléseknek. Könyvelője, Itzhak Stern rábeszéli arra, hogy minél nagyobb számban foglalkoztasson zsidókat, így nemcsak olcsó munkaerőt talál magának, hanem segíthet a koncentrációs táborokban szenvedő embereken. A gyár hamarosan a zsidók egyetlen menedéke lesz. 1944-ben a nácik az Endlösung, azaz a zsidókérdés végső megoldása jegyében bezáratják a helybéli táborokat, és a rabokat Auschwitzba és Treblinkába, vagyis a biztos halálba akarják küldeni.

Schindlernek gyorsan lépnie kell, ha meg akarja menteni a munkásait. Némi korrupció árán rábeszéli a német hatóságokat, hogy a termelés szempontjából nélkülözhetetlen munkásokkal együtt a gyárat áttelepíthesse a cseh-lengyel határra, Brinnlitzbe. Ekkor készül el az 1100 nevet tartalmazó lista, amelynek résztvevői kalandos úton, de megmenekülnek a krematóriumokból. Brinnlitzben Schindler gondoskodik arról, hogy a gyár fennállásának 7 hónapja alatt semmi olyasmit ne állítson elő, amelyet a németek hadicélokra tudnának használni. 1945. május 7-én, amikor a tábor lakói megtudják, hogy a németek kapituláltak, és abban is biztosak, hogy az oroszok pillanatokon belül elérik Brinnlitzet, Schindler elbúcsúzik védenceitől. Magára hagyja őket, mert tudja, jobb, ha az amerikaiak kezére adja magát…

Schindler listája

A filmből kedvezményes vetítéseket szervezünk iskolás csoportoknak, a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából január 28-án és 29-én 9 órakor. A vetítésekre a baratsagmozi@baratsagmozi.hu e-mail címen lehet jelentkezni. Kérjük, a jelentkezésnél pontosan adják meg a létszámot! Ha a csoport létszáma meghaladja a 20 főt, akkor két fő kísérő számára ingyenes a részvétel. A moziterem 60 fős, a helyeket igyekszünk feltölteni, tehát elképzelhető, hogy egy másik csoport is érkezik a kiválasztott előadásra.
 
A kedvezményes jegyár 50 fő feletti létszám esetén 900 Ft/fő, egyéb esetekben a jegyár 1100 Ft, ezért érdemes több csoporttal közösen szervezni a mozilátogatást. A kedvezményes jegyár a mozi havi műsorában, előre meghirdetett időpontokra nem vonatkozik.