Hírek

Európai Filmdíjra esélyes az Ultra

_ULTRA_1x_hires_feat Az Európai Filmakadémia kedden jelentette be az előválogatás után azt a 15 dokumentumfilmre szűkült listát, amelyekből az Európa Filmdíj jelöltjeit, illetve a későbbi győztest választják ki. Köztük szerepel egy magyar alkotás, Simonyi Balázs Ultrája is. A film a sikeres elővetítéseket követően szeptember 21-től látható a hazai mozikban.Tovább »

Egy kis szünetet tartunk

szunet_660 A Barátság mozi a június 30-án, pénteken 20.30-kor kezdődő Brazilok című magyar vígjáték vetítése után egy rövid nyári szünetet tart. Az utolsó vetítésre jegyet váltó nézők között kisorsolunk egy 4 fő belépésére szóló ajándékutalványt, amit az augusztus 21-i hét valamelyik filmjére válthatnak be. A moziban a nyári szünet után, augusztus 21-én indul újra a vetítés. Tovább »

Gemenc – Az árterek világa közönségtalálkozó

Gemenc – Az árterek világa Az egész család számára tartalmas program lehet a Gemenc – Az árterek világa című látványos természetfilm, amelyet június 8-án, csütörtökön 18 órakor a Barátság moziban is vetítünk. Olma Frigyes természetfilmje az Európa-szerte egyedülálló ártéri erdő élővilágát és különleges hangulatát tárja a nézők elé. A vetítést követően 19 órától a rendezővel beszélgetünk a film kulisszatitkairól. Tovább »

Kedvezményes vetítések gyerekcsoportoknak

Ignác A Barátság mozi folyamatos kedvezményes vetítések kínál óvodás, általános iskolás és középiskolás csoportok részére június 15-ig. Tavaszi-nyári időszakban április 26-a óta várjuk a csoportok jelentkezését, ez idő alatt 810 kisgyermeknek és diáknak vetítettünk filmeket. Az óvodások körében a Nyuszi suli animációs film a kedvenc, az iskolások között a Kincsem című film a befutó.Tovább »

Svéd film kapta az Arany Pálmát

The Square A svéd Ruben Östlund The Square (A négyzet) című alkotása nyerte el vasárnap az Arany Pálmát a 70. cannes-i fesztiválon. A Pedro Almodóvar spanyol filmrendező vezette kilenctagú zsűri a Nagydíjat a francia Robin Campillo 120 battements par minute (Percenként 120 szívverés) című alkotásának ítélte, amely szombaton már elnyerte a nemzetközi filmkritikusok FIPRESCI-díját is. Tovább »

Balkáni hangulatban

Poklade Az Emir Kusturica Tejben, vajban, szerelemben című új filmje – amelyet ma ingyenesen vetített a Barátság mozi – által megteremtett hangulatot folytatva a mohácsi Poklade zenekar koncertezett a Művészetek Házában és az épület előtt. A vastapssal és több ráadással záruló koncert közönsége finom koktélokat is szürcsölhetett zenehallgatás közben, és a zenekar hangszereivel is megismerkedhetett.Tovább »

Bihari Viki sztorijai

Bihari Viki A 18. Kortárs Művészeti Fesztivál keretében ma a Tékasztorik című filmet ingyenesen vetítette a Barátság mozi. Előadás után a mozi vendége volt a film főszereplője, Bihari Viktória, akinek Goldenblog-díjas blogjából a film készült.Tovább »

Kiemelkedő magyar részvétel Cannes-ban

cannes_2017_660 Kiemelkedő magyar részvétellel kezdődik ma este a 70. jubileumát ünneplő cannes-i filmfesztivál: öt alkotással, köztük egy koprodukcióval Magyarország vezeti a listát a meghívott filmek számát illetően a közép-európai országok közül a hivatalos programban, ahova 36 országból 60 film kapott meghívást az 1930 nevezés közül. A hivatalos versenyprogramban 19 film, köztük Mundruczó Kornél Jupiter holdja című új filmje versenyezhet az Arany Pálmáért. Tovább »

Országos Természet- és Környezetvédelmi Filmnapok

Gödöllő Nemzetközi Természetfilm Fesztivál Május 26–28. között először rendezik meg az Országos Természet- és Környezetvédelmi Filmnapokat. A kezdeményezéshez 19 magyar és 2 erdélyi város csatlakozott; Székesfehérváron a Barátság moziban lesznek a vetítések. A fesztivál filmjei ingyenesen tekinthetőek meg.Tovább »

Ingyenes programok a Kortárs Fesztiválon

Tejben, vajban, szerelemben A 18. Kortárs Művészeti Fesztivál keretében ingyenes programokat szervezünk a mozibarátoknak. Május 18-án, csütörtökön 18 órakor a Tékasztorik című magyar vígjátékot tűzzük műsorra, vetítés után vendégünk Bihari Viki, a film főszereplője, május 19-én, pénteken pedig Balkánia kincsei címmel rendezünk estet: 18 órától Emir Kusturica új, Tejben, vajban, szerelemben című alkotását vetítjük, majd a Poklade zenekar koncertjére invitáljuk közönségünket A programokra a belépés ingyenes, de a vetítésekre jegyfoglalás szükséges.Tovább »

Újabb támogatást nyert a mozi

baratsag_mozi_04_660 Az NKA Filmművészet Kollégiuma által az art-mozik fejlesztésére kiírt pályázaton a Fejér Megyei Művelődési Központ 790 ezer forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Barátság mozi infrastrukturális fejlesztésére. Az intézmény az összeget a mozi projektorára és szerverére vonatkozó gyártói garancia hosszabbításának kiterjesztésére használja fel.Tovább »

Kedvezményes vetítések gyerekcsoportoknak

vetites_660 A Barátság mozi kedvezményes vetítéseket szervez április 19. – május 19. között, óvodás és iskolás csoportok részére. A vetítések kezdési időpontjával igazodunk az iskolák igényeihez. Kérjük az intézményeket, hogy a jelentkezésnél pontosan adják meg a létszámot! A csoportokat kísérő pedagógus számára ingyenes a részvétel. Tovább »

Csajos est: Evés- és testképzavarok

Csajos est Április 13-án, csütörtökön 18 órakor folytatódik a Csajos estek sorozata a Barátság moziban: a filmvetítéssel egybekötött beszélgetés témái az evés- és testképzavarok lesznek. Meghívott vendégünk Dr. Babusa Bernadett klinikai szakpszichológus, a beszélgetés után az Őrült boldogság című olasz-francia filmet vetítjük.Tovább »

Az állampolgár – a középiskolások szerint

DSC_9559 A Barátság mozi középiskolás osztályok részére szervezett pályázati programja, a Nemzeti Kulturális Alap által támogatott 4 alkalmas filmklub a végéhez érkezett. Március 16-án Vranik Roland Az állampolgár című filmjét nézték meg a résztvevők, a Székesfehérvári SZC I. István Szakgimnáziuma és a Székesfehérvári SZC Hunyadi Mátyás Szakgimnáziuma osztályai.Tovább »

7. Frankofón Filmnapok a Barátságban

7. Frankofón Filmnapok A Budapesti Francia Intézet és partnerei ismét elhozzák Magyarországra a legfrissebb frankofón filmeket. Francia, belga, svájci, valamint francia-lengyel koprodukcióban készült alkotások szerepelnek a filmnapok programján, amelyet Budapesten és több vidéki moziban rendeznek meg. Székesfehérváron a Barátság mozi ad otthont a vetítéseknek március 23–28. között.Tovább »

Enyedi Ildikó volt a vendégünk

Enyedi Ildikó Nagy érdeklődés mellett zajlanak a Barátság moziban a Testről és lélekről című Arany Medve-díjas alkotás vetítései: az idei Magyar Filmhetet is nyitó, akkor és azóta is folyamatosan telt házat vonzó alkotás összes márciusi előadására már a műsorunk meg­hir­de­té­se­kor azonnal elkapkodtak minden jegyet. A film rendezőjével, Enyedi Ildikóval és Muhi András producerrel találkozhattak a Barátság mozi nézői március 9-én. Tovább »

Búcsúzunk a Filmhéttől

Véget ért a Filmhét Véget ért a 3. Magyar Filmhét a Barátság moziban: hétfőtől szombatig összesen 27 olyan alkotást – nagyjátékfilmet, kisjátékfilmet, tévéfilmet, animációs filmet és dokumentumfilmet – vetítettünk a fehérvári nézőknek, amelyet a Magyar Filmakadémia Egyesület tagjai a tavalyi év során a hazai mozikban vagy a televízióban vetített filmek közül választottak ki, titkos szavazással. A filmhetet versenyen kívül az idei Berlinale fődíjas filmje, Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotása nyitotta meg.Tovább »

A Holdfény és a Mindenki a legjobb

Oscars A Mindenki megnyerte a legjobb élőszereplős rövidfilm Oscar-díját, a legjobb film kategória nyertese a Holdfény. A legjobb férfi főszereplő Casey Affleck, a legjobb női főszereplő Emma Stone, a legjobb rendező Damien Chazelle lett. A Kaliforniai álom hat díjat kapott, A régi város, A fegyvertelen katona és a Holdfény 2-2-2 díjat nyert.Tovább »

Oscar-díjas a Mindenki

Mindenki Deák Kristóf rendező és Udvardy Anna producer kapta a Mindenki című alkotásért a legjobb rövidfilmnek járó díjat a 89. Oscar-gálán. Ez az első magyar kisfilm, amely elnyerte az amerikai filmakadémia díját. A filmet a 3. Magyar Filmhéten, március 4-én, szombaton 17 órától vetítjük, a kisjátékfilmek között.Tovább »

Fehérvári színészek a Filmhéten

Törőcsik Franciska, Szikora János,, Juhász Zsófia, Lábodi Ádám és Tóth Ildikó a sajtótájékoztatón A Vörösmarty Színház társulatának több tagja is feltűnik azokban a játékfilmekben, amelyeket a jövő héten zajló 3. Magyar Filmhéten vetít a Barátság mozi. Ennek apropóján a két intézmény közös projektet kíván elindítani, melynek keretében szeretné összehozni azt a kultúraértő közönséget, akik a színházat és a mozit is, mint filmszínházat, kedvelik és szeretik.Tovább »