A néma forradalommal emlékezünk

Az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója tiszteletére október 17–30. között ismét műsorra tűzzük A néma forradalom című német filmdrámát: az alkotás igaz történet egy kelet-német osztályról, amely kiállt a magyar forradalmárok mellett. A filmből kedvezményes vetítéseket is szervezünk középiskolás diákcsoportoknak.

A néma forradalom című film egy kelet-német középiskola érettségi előtt álló osztályáról szól, akik 1956-ban Nyugat-Berlinbe látogatnak, és ott független tudósításokból tudják meg, mi zajlik Budapesten. Hazatérve illegális rádióadások segítségével követik az eseményeket, miközben tudják, hogy a propaganda mást szeretne elhitetni velük. Amikor egy rádióadásban bemondják a téves hírt, hogy Puskás áldozatul esett a szovjet intervenciónak, az egész osztály úgy dönt, hogy az egyik órán egy perc néma csönddel adóznak a magyar mártíroknak.

nemaforr2_660

Az eset felháborodást kelt az iskola vezetésében, a botrány egyre magasabbra jut, hamarosan maga az oktatási miniszter utazik a helyszínre, hogy a fiatal „ellenforradalmárok” körmére nézzen. A diákok végül már sokkal többet kockáztatnak, mint egy igazgatói intő, és az októberi események egész későbbi életüket meghatározzák.

A 2018-as Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon bemutatott lebilincselő alkotás egészen új szemszögből mutatja be az 1956-os magyarországi forradalom hatásait – és egy kicsit mindazt, amit akkor a keleti blokk átélt.

Jegyvásárlás »

A filmből kedvezményes vetítéseket is szervezünk középiskolás csoportok számára 2020. október 21-én, szerdán és 22-én, csütörtökön 8.30 és 11.00 órakor. A kedvezményes jegyeket 900 Ft/fő árban kínáljuk, amelyre a legalább 25 fős csoportok jogosultak. A csoportokat kísérő pedagógusok számára ingyenes a részvétel (max. 2 fő).

Az október 21-i, 11.00 órakor kezdődő, valamint az október 22-i 8.30 és 11.00 órás vetítésre még lehet jelentkezni Krainhoffer Andreánál a krainhoffer.andrea@fehervariprogram.hu e-mail címen vagy a 70/443-7068 telefonszámon. A jelentkezésnél adják meg az iskola és az osztály nevét, a létszámot és a kísérő pedagógusok neveit, elérhetőségeit. Szeretettel várjuk a pedagógusokat és diákjaikat a közönség soraiba!

A néma forradalom