Az idő telik, de nem mindegy, hogyan

Az időmenedzsment volt a Barátság mozi november 17-i Csajos estjének témája. Szeghyné Gurin Eszter life coach, mediátor előadásában kiemelte: az időhöz való viszonyunk tanult viszony, a család, a rokonság, a barátok, a tőlük átvett minták meghatározóak ebben a kérdésben. Az időkezelési szokásokat nem könnyű megváltoztatni, de nem lehetetlen – ehhez kaphattak tippeket, ötleteket az est résztvevői, akik a beszélgetés után A boldogság íze című dán-svéd romantikus filmet tekintették meg a moziban.

Mindannyiunk számára óriási probléma, hogy folyton rohanunk, rengeteg a dolgunk. Manapság 72 óra alatt annyi információt kapunk, mint amennyit a szüleinknek egy hónap alatt kellett feldolgozniuk – és a tempó fokozódik, a világ fejlődik körülöttünk, a gyerekeinket még ennél is több hatás éri. Az idő telik, de nem mindegy, hogyan: semmittevéssel vagy úgy, hogy minden egyes percet szigorúan beosztunk. Hogyan használhatjuk hatékonyan az időt, hogyan lehetünk ezáltal sikeresebbek? – tette fel a kérdést Szeghyné Gurin Eszter life coach, mediátor, művészetterapeuta, tréner, aki rendszeresen tart tréningeket, előadásokat szülőknek, pedagógusoknak, kamaszoknak, vállalkozó nőknek és kezdő segítő szakembereknek.

IMG_4324

Az időkezelés terén is fontos az önismeret – hangzott el, tudnunk kell, mik a céljaink, mire akarunk időt találni/teremteni: a munkahelyi feladatok mellett a családra, a párunkra, nyelvtanulásra, mozgásra, pihenésre. A feladataink gyors és pontos elvégzésében sokat segíthet, ha ezeket összeírjuk. A listára felkerülhet minden, ami eszünkbe jut – de ezt aztán muszáj rendszerezni, tematizálni, különben nem jutunk előre. Készíthetünk napi, heti vagy havi terveket, amelyek idővel rutinná, szokássá alakulhatnak: ha például kijelöljük a heti egy jógaóra időpontját, akkor egy év múlva már senkinek nem lesz furcsa, hogyha abban az időben nem vagyunk éppen otthon.

IMG_4317

Az előadó ennek kapcsán beszélt a sürgősségi és a fontossági sorrendről: sürgős például a határidős munka vagy a menza befizetése, hiszen az szorosan időhöz kötött; fontos a párunkkal töltött idő vagy a nyelvtanulás – viszont ezek általában nem sürgősek, így nehezebben kerülnek fel a listára, de meg lehet és kell találni a helyüket. A sokat halogatott, el nem végzett dolgok nyomasztóan hatnak, szorongást okoznak, családi problémákhoz vezetnek – hangzott el.

IMG_4330

Fontos, hogy a listákra mindig annyi feladat kerüljön fel, amennyit ténylegesen el tudunk végezni. Azt is alaposan végig kell gondolni, mire mennyi időt szánunk: ismerni kell a reális időigényt és meghatározni az időkeretet, amelyben gazdálkodhatunk. Lényeges, hogy gondoljunk arra, váratlan dolgok is történhetnek: a rendelkezésünkre álló idő 60 százalékát lehet beosztani, a fennmaradó rész arra való, hogy egy defekt, egy hirtelen jött betegség vagy egy családi tragédia miatt se boruljon fel teljesen az életünk.

IMG_4336

A listaírás mellett más módszereket is ajánlott az előadó a hatékony időmenedzsmentre. Ilyen például a fókuszált munka: ez azt jelenti, hogy meghatározott ideig csak egy dologgal foglalkozunk. Ez különösen a nőknek ajánlott, akik hajlamosak a multitaskingra, azaz egy időben több dolgot is csinálnak: főzés, mosás, gyerekkel foglalkozás, plusz még egy kis munka is a számítógépen – eközben az agy ide-oda vált, ami nagyon fárasztó, így egyik tevékenység sem hatékony és jó minőségű. Ilyen fókuszált munka az úgynevezett Promdoro is, amelynek lényege, hogy 25 perces blokkokban kell végezni a feladatokat, ez alatt nincs sem telefon, sem Facebook, se kávézás – a blokk végén van 5 perc szünet, amikor lehet lazítani.

Tudni kell rangsorolni is: jó tisztában lenni például azzal, hogy mikor – kora reggel vagy éppen a késői órákban – vagyunk a leghatékonyabbak, a nehezebb feladatokat ebben az időszakban érdemes elvégezni. Szeghyné Gurin Eszter arra is felhívta a figyelmet, a hatékonyság érdekében meg kell tanulni azt is, hogy tudjunk nemet mondani – a munkahelyen és otthon is. Egy mástól kényszeredetten átvállalt feladat egyrészt felborítja a saját munkánk ütemezését, másrészt nem is biztos, hogy olyan minőségű lesz, amilyet elvárnak. Igaz ez az otthoni feladatokra is. Az előadó azt is tanácsolta, anyaként azt is tudni kell, mikor kérjünk segítséget, ha pedig felajánlják azt, fogadjuk el.

  
Címkék: