Sokszínű társas kapcsolataink

Baráti- és párkapcsolat, egyéjszakás kalandok, társfüggőség – a kapcsolatok sokfélesége, sokszínűsége volt a Barátság mozi februári első Csajos estjének témája; a résztvevők Kálmán Heléna párkapcsolati mediátorral, mentálhigiénés szakemberrel beszélgethettek a társas kapcsolatokról.

Arisztotelész óta tudjuk, hogy az ember társas lény, vagyis kapcsolatokra van szüksége a boldogsághoz és a fejlődéshez. A baráti kapcsolatok már gyerekkorunktól kezdve fontos szerepet játszanak életünkben: a jó barátságok életünk végéig elkísérhetnek minket. De a barátságokat fenntartani felnőttkorban egyre több energiát igényel, ahogy a munka- és párkapcsolat, majd a család is belép az életünkbe.

IMG_0449

A férfiak és a nők közötti barátság örök vitatéma, talán éppen azért, mert rengeteg romantikus kapcsolat kezdődik barátsággal. Kálmán Heléna párkapcsolati mediátor előadása főként a párkapcsolatok sokféleségére fókuszált. „A kapcsolatban lenni kifejezést gyakran összekötjük a romantikus kapcsolatokkal, a kifejezés azonban sokféle kapcsolatra utalhat, amit valaki egy másik személlyel alkothat” – mondta, példaként idézve a Facebook sokak által használt „bonyolult kapcsolatban” státuszát.

IMG_0456

A plátói kapcsolatoktól indulva a romantikus, a szexuális, az alkalmi, a szerelmi és házastársi kapcsolatokon át a nyitott kapcsolatokig sok minden szóba került az est folyamán. A mentálhigiénés szakember beszélt a társfüggőségről, a kapcsolatkerülésről, a mérgező kapcsolatokról éppúgy, mint a szingli létről vagy a homoszexuális kapcsolatokról.

20230201_181704

Az előadás után a Mi köze ennek a szerelemhez? című angol romantikus vígjátékot tekinthették meg az estre jegyet váltó nézők.

  
Címkék: