Csajos est: Mozaikcsaládok

A mozaikcsaládok működéséről, a családtagok egymás közötti kapcsolatairól, gondjairól és azok megoldási lehetőségeiről is szó lesz a Barátság mozi következő Csajos estjén: április 12-én, szerdán este hattól Bogár Zsuzsa tanácsadó szakpszichológus, családterapeuta beszél a manapság egyre több felnőttet és gyermeket érintő témáról. Az előadást követően a Mások gyerekei című francia filmet tekinthetik meg az estre jegyet váltó nézők.

Mozaik- vagy patchworkcsalád – talán már mindenki ismeri a kifejezést, amely igen érzékletesen írja le a válások és az újraházasodások számának növekedésével egyre gyakoribbá váló új együttélési formát. A patchwork, azaz a foltvarrás során épp úgy különálló darabokból áll össze a végeredmény, mint a mozaikkép a színes kövekből – a két „régi” családot is nagy munka eggyé kovácsolni. Bár úgy tűnhet, a felnőttek helyzete könnyebb, hiszen ők választanak párt, de elvált apaként például nem egyszerű kapcsolatot tartani a különélő saját gyerekekkel és közben „meghódítani” a készen kapottakat is. A család harmonikus, kiegyensúlyozott működéséhez a gyerekeknek is meg kell szokniuk, el kell fogadniuk egymást és a kívülről jött, „betolakodó” felnőttet – és nem biztos, hogy ez egyik napról a másikra megtörténik: rengeteg türelemre, megértésre, sok-sok beszélgetésre van szükség.

bzs-270A Csajos est előadója, Bogár Zsuzsa a téma avatott szakértője. 2003-ban létrehozta és 2020-ig vezette az Ágacska Alapítványt, amely örökbefogadás előtt állóknak, örökbefogadóknak, örökbefogadottaknak nyújt segítséget, 2017-ben pedig az ő vezetésével született meg a Mozaikcsalád Központ, ahol mediációval, pszichológiai tanácsadással, pár- és családterápiával segítenek a hozzájuk fordulóknak. Mozaik a családom című könyve az érintettek mindennapjaiból vett történetekkel és azok pszichológiai elemzésével mutatja meg, miképpen működtethető e nem hagyományos helyzetben is egy harmonikus család. A kötet olyan témákkal foglalkozik, mint a külön élő vér szerinti szülő helyzete, a családon belüli konfliktushelyzetek, a családi szerepek – ezekről is hallhatnak majd a Csajos est résztvevői.

Az előadás után a Mások gyerekei című filmet tekinthetik meg az est résztvevői. Rachel (Virginie Efira) szenvedéllyel teli életet él: tanárnőként imádja a munkáját, gitárórákra jár, gyakran találkozik a barátaival és egyre közelebb kerül az új szerelméhez, Alihoz (Roschdy Zem). A férfinak a korábbi kapcsolatából már van egy négyéves kislánya, akit Ali egy idő után be is mutat a nőnek. A kezdeti nehézségek ellenére Rachel és a kislány közel kerülnek egymáshoz, igazi kapcsolódás alakul ki közöttük, de folyamatosan kísérti hármójukat a kérdés, hogy igazi családdá tudnak-e válni. Ráadásul Rachel lassan negyvenéves lesz, és él benne a vágy, hogy ő maga is gyereket szüljön. Vajon érdemes ezért mindent feláldoznia, amit eddig felépített, vagy élhet enélkül is teljes életet?

csajos_230412_660

Az estre online honlapunkon, személyesen a mozi nyitvatartási idejében válthatnak jegyet az érdeklődők. Az esemény sajtónyilvános.

Jegyvásárlás »

  
Címkék: