Vígdrámák a lengyel–magyar barátság napján

A vígjáték és a dráma határán mozgó alkotásokat tűz műsorára a Barátság mozi március 23-án, a lengyel-magyar barátság napján. Az öniróniával és ragyogó humorral teli történeteket lengyel nyelven, magyar felirattal láthatja a közönség a város művészmozijában.

A magyar Országgyűlés és a lengyel Szejm 2007-ben nyilvánította a lengyel-magyar barátság napjává március 23-át. Székesfehérvár és Fejér megye az elsők között csatlakozott a kezdeményezéshez, Opole testvérvárossal és Opole vajdasággal közösen évről-évre megünneplik a két nép szoros kötődését, történelmi összefonódását. Az ünnepségekhez minden évben kulturális programok is csatlakoznak.

LMBN_660z

Székesfehérvár MJV Önkormányzata és a Barátság mozi a budapesti Lengyel Intézet közreműködésével Kinga Dębska két kiváló vígdrámáját, a Madártej és Az én lányaim, teheneim című alkotásokat választotta ki a lengyel filmművészet elmúlt éveinek gazdag terméséből; a filmeket eredeti nyelven, magyar felirattal láthatja a közönség.

A Madártej, amellyel a program kezdődik 17.45-kor, öniróniával és ragyogó humorral teli történet egy, a nyolcvanas évek szürke valóságában boldogulni próbáló lengyel családról. A két tizenéves lánytestvér, Marta és Kasia a nagyanyjukkal osztoznak egy szobán, aki gyerekmesék helyett a Varsói Felkelésről mesél az unokáinak. A szülők, Tadek és Elżbieta mindent megtesznek azért, hogy a súlyos gazdasági válság közepette valahogy megéljenek. Amikor a család egy régóta várt és áhított Kispolski büszke tulajdonosává válik, a szülők hirtelen elhivatottságot fedeznek fel magukban a kereskedelem és a külföldi utak iránt. Itt veszi kezdetét a magyar történetszál, amely a fiatalabbakat sírásig nevetteti, az idősebbekben pedig feleleveníti a kommunista rezsim keserű múltját.

Az én lányaim, teheneim a megható, de egyben mulatságos családtörténet folytatása, ezt 19.45-kor láthatja a közönség. Marta és Kasia, a két nővér immár felnőtt. Marta, a befutott színésznő és népszerű sorozatok sztárja a hírnév ellenére nem tudja rendbe hozni az életét. Sikeres testvérével ellentétben Kasia érzékeny és túlzott szenvedélyességre hajlamos. Házassága távol áll a tökéletestől, férje egy szerencsétlen balfácán, akinek sosincs munkája. A két testvér nincs oda egymásért, azonban édesanyjuk hirtelen betegsége együttműködésre kényszeríti őket, mivel gondoskodniuk kell édesapjukról. Marta és Kasia fokozatosan egyre közelebb kerül egymáshoz, helyrehozzák megromlott kapcsolatukat, mindeközben számos váratlan és tragikomikus szituációnak lehetünk tanúi.

Jegyvásárlás »