Június 5-7., csütörtök-szombat 20 óra, június 10., kedd 18 óra

A 100 éves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt

 magyarul beszélő svéd vígjáték, 114 perc, 2013
Szereplők: Robert Gustafsson, Iwar Wiklander, David Wiberg
Rendező: Felix Herngren
Forgalmazó: ADS Service Kft.

Jonas Jonasson világszerte sok millió példányban elkelt, A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt című regényének főhőse Allan Karlsson, aki századik születésnapján megszökik az idősotthonból, és amint kilép a földszinti ablakon, egykor mozgalmas élete újabb bizarr kalandok sorozatával gazdagodik. A svéd komédiát Felix Herngren vitte vászonra.

A 100 éves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt

– Azért akartam megfilmesíteni ezt a regényt, mert először is ez egy nagyszerű sztori. Nagyon vicces, egy kicsit abszurd és csalafinta, de mulatságos. Másrészt azt gondolom, hogy az emberek félnek az öregségtől. Van egy képünk az idősek otthonában ücsörgő öregekről, akiket senki se látogat, akik 10 éve csak a falat bámulják. Egyszer csak látunk egy embert, aki fogja magát és kimászik az ablakon, mert várja a nagy kaland. Ez egy nagyon felszabadító és vonzó történet – magyarázta a rendező.

Skandináviában december végén mutatták be a filmet, és már az első két hétben csak Svédországban több mint 760 ezren látták. Herngren azt reméli, a világ más részein is jól fogadják.

– A vígjáték jobban kötődik egy adott kultúrához, de én azt remélem, ez a történet tágasabb. Szerintem ez nem csak egyszerűen egy svéd sztori. Ez egy öregemberről szól, és ebben az értelemben sokkal univerzálisabb történet – mondta Felix Herngren.

Allan Karlsson kalandos útján különféle furcsa alakok csapódnak mellé, akiknek elmeséli hosszú életét és egyben a XX. század történetét az ő egyéni értelmezésben.

http://hu.euronews.com/2014/02/25/filmvasznon-a-szazeves-ember-aki-kimaszott-az-ablakon-es-eltunt/