Miért és hogyan kötődünk az állatokhoz?

Az állatokhoz való kötődésünk volt a Barátság mozi áprilisi első Csajos estjének témája. Mezősi Daniella klinikai szakpszichológus-jelölt, állatasszisztált terapeuta azt a kérdést járta körül, hogy miként alakul ki a különleges kötődés állatainkhoz, főként a kutyákhoz? Az előadás után az Artúr, a király című amerikai kalandfilmet láthatták az est résztvevői.

Családtagként tekintünk rájuk, simogatjuk, ölelgetjük őket, beszélünk hozzájuk – az állatokhoz való kötődés velünk született késztetésünk, egy olyan viselkedési rendszer, amely a közelség megteremtésével biztonságot teremt az állat számára. „Az ember és állat közötti kötődés metszéspont a pszichológia és az etológia között, így több kutató is vizsgálja ezt a témát erről a két területről” – mondta előadása elején Mezősi Daniella.

IMG_3992

Amikor kötődésről beszélünk, akkor pszichológiai értelemben egy biztos bázisról beszélünk, amelyhez képest bátrabban mer elmozdulni az utód, a gyermek, hiszen tudja, hogy a bázishoz bármikor visszatérhet, ha fél, vagy nehézségei támadnak. A kötődésnek szorongáscsökkentő szerepe is van, de motivációs rendszerként is működik, hiszen arra biztatja az utódot, hogy fedezze fel a körülötte lévő világot – vezette be hallgatóságát a pszichológiai kötődéselméletekbe az előadó. Mint mondta, az utód az ebben szülő-gyermek kötődésben megélt dolgokat később általánosságban is vonatkoztatja az emberi kapcsolatokra.

IMG_3990

Az állatokra áttérve Mezősi Daniella feltette a kérdést, hogy tulajdonképpen miért is keressük az állatok társaságát? „Az embernek ösztönös igénye van arra, hogy együttműködjön más élőlényekkel, hiszen ez nagyban segíti a túlélésünket. Van egy ösztönös kíváncsiságunk is – főleg gyerekkorban – az állatvilág felé, talán ez hozta ide a ma esti közönséget is” – mondta az előadó, aki szerint lehet egyszerű védelmező oka is annak, amikor kutyát tartunk, hisz bízunk a védelmükben. „Növelheti az énhatékonyság érzését az, hogy képesek vagyunk valakiről gondoskodni, jót adni, sőt tudunk neki biztonságot nyújtani, és ettől kompetensnek, ügyesnek, hatékonynak érezzük magunkat.”

Feltétel nélküli elfogadás, társas támogatás, a kutyák katalizátorszerepe a szociális kapcsolatokban, falkatagság és falkavezérség, dominancia – nagyon sok minden szóba került a tartalmas, a közönség kérdéseire is választ adó előadásban, amely az állatasszisztált terápiába is engedett egy rövid bepillantást.

IMG_3980

Különleges kutya-ember kapcsolatról szól az Artúr, a király című amerikai kalandfilm is, amely az előadást követte. A történet főhőse, Michael Light (Mark Wahlberg) és elszánt csapata a dzsungelben teszi próbára magát egy extrémsport-világbajnokságon. A kalandvágyó sportember életében ez az utolsó lehetőség, hogy a régen áhított első helyezést elérje. A túra során egy ágrólszakadt kóbor kutya szegődik melléjük – Michael és a különös, mégis méltóságteljes állat között hamarosan megbonthatatlan barátság szövődik, és a verseny végére Michael számára a győzelem, a hűség és a barátság jelentése merőben új értelmet nyer.

  
Címkék: