Csajos est: Kötődés állatainkhoz

Családtagként tekintünk rájuk, simogatjuk, ölelgetjük őket, beszélünk hozzájuk – de hogy alakul ki ez a különleges kötődés állatainkhoz, főként a kutyákhoz? Ezt a kérdéskört járja körbe a Barátság mozi április 10-i Csajos estjén Mezősi Daniella klinikai szakpszichológus-jelölt, állatasszisztált terapeuta. A 18 órakor kezdődő előadás után az Artúr, a király című amerikai kalandfilmet láthatják a résztvevők; jegyek már válthatók a mozi honlapján és pénztárában.

Az állatokhoz való kötődés velünk született késztetésünk, egy olyan viselkedési rendszer, amely a közelség megteremtésével biztonságot teremt az állat számára. De ez a kapcsolat nem egyoldalú: például a kutyák részéről olyan viselkedést figyelhetünk meg, amely kiváltja belőlünk ezt a gondoskodást. Úgy tűnhet, képesek megérteni minket, osztozni örömünkben és fájdalmunkban.

mezosi_daniella_270Az előadás azt a kérdést járja körbe, hogy a kötődési minták hogyan alakítják az állatokkal való kapcsolatunkat, különösen a kutya-gazda kapcsolatot. Az est során szó lesz a pszichológiai kötődéselméletekről, kötődési típusokról és azokról az etológiai kutatásokról is, amelyek azt vizsgálják, hogy miként kötődnek hozzánk állataink.

Mezősi Daniella az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerzett pszichológus diplomát, az utóbbi években tapasztalatot szerzett egyéni pszichológiai tanácsadásban, tréningek és csoportfoglalkozások tartásában, valamint a pszichiátria területén pszichózissal élők neurokognitív rehabilitációjában.

Az est előadója állatasszisztált terapeuta végzettséggel is rendelkezik, így az est során az is szóba kerül majd, hogy a kutyák miként vonhatók be pszichés problémával élők tanulási, fejlesztési folyamatába.

Különleges kutya-ember kapcsolatról szól az előadást követő Artúr, a király című amerikai kalandfilm is. A történet főhőse, Michael Light (Mark Wahlberg) és elszánt csapata a Dominikai Köztársaság dzsungelében teszi próbára magát egy rendkívüli 10 napos, 700 kilométeres extrémsport-világbajnokságon. A kalandvágyó sportember életében ez az utolsó lehetőség, hogy a régen áhított első helyezést elérje, a túra során azonban egy ágrólszakadt kóbor kutya szegődik melléjük. Michael és a különös, mégis méltóságteljes állat között hamarosan megbonthatatlan barátság szövődik, és a verseny végére Michael számára a győzelem, a hűség és a barátság jelentése merőben új értelmet nyer.

A rendezvény sajtónyilvános.

Jegyvásárlás »

1_csajos_2024_aprilis_660

  
Címkék: