Nem kell mindennek és mindenkinek megfelelni

Hogyan ragadunk bele a társadalmi elvárások gyűrűjébe, hogyan lehet kiszabadulni belőle – ezt a témát járta körbe a Barátság mozi áprilisi második, hagyományosan telt házas Csajos estjén Kulcsár Krisztina coach, mentális segítő. Szokások, rendek, kialakult gyakorlatok kerültek szóba az interaktív előadásban, amely után a Ki hitte volna? című francia vígjátékot tekinthették meg a résztvevők.

„A társadalmi elvárások témaköre rendkívül bonyolult és szerteágazó: megfigyelhetjük, hogy a megfelelési nyomás és az önbizalomhiány gyakran kéz a kézben járnak, ezzel együtt alkotva egy összetett kapcsolatot” – mondta előadása elején Kulcsár Krisztina, aki családtudományi szakembernek vallja magát, ezért a társadalmi elvárásokat is a család felől közelíti meg. Mint mondta, egyéni, családi és társadalmi elvárásokat különböztetünk meg, de ezek sem függetlenek egymástól, hiszen az egyéni, vagyis a magunkkal szembeni elvárásokat is meghatározzák a családból hozott minták – és az a társadalom is, amelyben élünk.

IMG_4437

Szokások, rendek, kialakult gyakorlatok kerültek szóba az interaktív előadásban, ahogy az is, hogy a politikai és gazdasági életben is megfogalmaznak elvárásokat számunkra például a család, a gyerekszám vagy a karrier tekintetében.

A csajos estek kedvelt témája a párkapcsolat, ezen az estén sem lehetett kikerülni ezt a témát, hiszen amikor kialakulófélben van egy kapcsolat, akkor össze kell egyeztetni a két fél elvárásait, családból hozott mintáit – mégpedig úgy, hogy ezeket a mintákat majd tovább lehessen adni a gyerekeiknek is.

IMG_4439

A körülményekhez való pozitív hozzáállás, a rugalmasság, a folyamatos újratervezés, a biztos családi háttér az, ami segít az elvárások rangsorolásában, hiszen nem szükséges mindennek és mindenkinek megfelelni – hangzott el az előadás lezárásában.

IMG_4443

Az est második felében a Ki hitte volna? című francia vígjátékot tekinthette meg a közönség Christian Clavier és Didier Bourdon főszereplésével. A történetben egy gazdag arisztokrata család lánya és egy Peugeot-kereskedő fia házasodni készül. A szülők bemutatásakor a fiatalok meglepetéssel készülnek: mindenkinek készíttetnek egy DNS tesztet, amelyben megtalálható valamennyi szülő származása. Az eredmények mindenkit megdöbbentenek.

  
Címkék: