Hamis jegyek, valódi események: a Kék Pelikan a filmklubban

Különleges alkotást, Csáki László Kék Pelikan című animációs dokumentumfilmjét tűzi műsorára a Barátság mozi Meg-Ki filmklubja az évadzáró esten, május 29-én, szerdán 18 órától. A sok humorral és korabeli zenékkel elmesélt, nosztalgikus történet néhány barátról szól, akik hamisított jegyekkel utaznak Nyugatra a rendszerváltás idején. A vetítést követő közönségtalálkozó vendégei Csáki László író-rendező és Lévai Norman színművész, szinkronszínész lesznek – az estre a klubtagok kedvezményes áron válthatnak belépőt online és a jegypénztárban.

1988-ban, kevéssel a vasfüggöny leomlása előtt vagyunk Magyarországon. Ekkor már mindenki igényelhet világútlevelet, kinyíltak a határok, felszabadult az utazás lehetősége, a vonat és a busz azonban nagyon drága volt. Mit ér a szabadság, ha nem lehet élni vele? A Nyugatra vágyódó három jóbarát, Ákos, Laci és Petya rájönnek, hogy a MÁV-nál a jegyeket kézzel írva, kék Pelikan indigót használva töltik ki – egy budapesti belvárosi bérház egyik lakásában megkezdődnek a kémiai kísérletezések, hogy hamis vonatjegyekkel mehessenek nyaralni…

Csáki László első egész estés animációs filmje igazi nosztalgiautazás, amely sok humorral és olyan korabeli zenék segítségével idéz fel valós eseményeket, mint az Induljon a banzáj! a Bonanza Banzai-tól, a Lidocain a Hiperkarmától vagy a Húsrágó hídverő a Kispál és a Borztól. Az animációs figuráknak a valós – saját hangjukon megszólaló – szereplők mellett népszerű színművészek kölcsönözték a hangjukat, többek között Börcsök Olivér, Csőre Gábor, Lévai Norman, Thuróczy Szabolcs, Kálmánchelyi Zoltán, Olasz Renátó, Rujder Vivien és Trokán Nóra.

MEGKI_2024_majus_660

A film valós eseményeket dolgoz fel: a film író-rendezője, Csáki László éveken át készített interjúkat olyanokkal, akiknek az életére sorsfordító hatást gyakoroltak a hamis vonatjegyekkel megvalósult külföldi utazások. Az alkotást beválogatta versenyfilmjei közé a világ legjelentősebb animációs filmfesztiválja, az Annecy Fesztivál – a film más fesztiválokon a dokumentumfilm- és játékfilm-versenyprogramokban szerepelt. A vetítést követő közönségtalálkozó vendégei Csáki László író-rendező és Lévai Norman színművész, szinkronszínész lesznek; az alkotókkal Gruber Nóra, az SZKKK munkatársa beszélget.

A fehérvári művészmozi az Art-Mozi Egyesület tagjaként különösen fontos feladatának tekinti, hogy a filmeket közelebb vigye a nézőkhöz, és együtt beszéljék, vitassák meg a friss moziélményt. MEGnézzük és KIbeszéljük: ezért Meg-Ki a klub neve, amelyhez bármikor, bármelyik vetítésen lehet csatlakozni. Tagsági kártyát továbbra is bárki válthat a mozi pénztárának nyitvatartási idejében.  A filmklub nem zárt körű, a vetítésen tagsági kártya nélkül is részt lehet venni, de a kártyabirtokosok kedvezményes áron, 800 forintért válthatnak belépőt a mozi pénztárában vagy a www.baratsagmozi.hu honlapon.

Jegyvásárlás »

A rendezvény sajtónyilvános.

  
Címkék: