A boldogság nyomában a Meg-Ki filmklubban

Az Egyesült Államok legnagyobb presztízsű filmfesztiválján, a Sundance-en debütált Zurbó Dorottya és Arun Bhattarai A boldogság ügynöke című filmje – az alkotást a hazai premier előtt, április 24-én, szerdán 18 órakor láthatja a közönség a Barátság mozi Meg-Ki filmklubjában. Vetítés után Várhegyi Rudolf hangmester és Balázs Ádám zeneszerző lesz a mozi vendége – az estre a klubtagok kedvezményes áron válthatnak belépőt online és a jegypénztárban.

Arun Bhattarai és Zurbó Dorottya rendezők dokumentumfilmes csapata egy negyvenes éveiben járó boldogságügynök, Amber Gurung életét követte öt éven át. A mindössze 700 ezer lelket számláló apró himalájai királyságban, Bhutánban ugyanis a Boldogság Kutatóintézet munkatársai járják az országot, és négyórás kérdőív segítségével mérik fel a lakosság boldogságszintjét. Ennek eredményéből dolgozzák ki az ötéves fejlesztési terveket, amelyeknek elsődleges célja, hogy tovább növeljék a bhutáni társadalom „boldogság indexét”.

A filmben Amber házról-házra látogatja az elszigetelt falvakat. Rajta keresztül kapunk intim betekintést a bhutáni társadalom hétköznapjaiba: abba, hogy mi teszi őket igazán boldoggá, és egyáltalán valóban mérhető-e a boldogság? A történet során nemcsak a hétköznapi emberek vágyait ismerjük meg, hanem főhősünk személyes sorsa is kibontakozik, akinek legnagyobb álma, hogy végre szerelemre találjon.

MEGKI_aprilis_660_balazs_adam

Ez a magyar-bhutáni dokumentumfilm nyitotta meg az Egyesült Államok rangos dokumentumfilmes fesztiválját, a True/False Film Festet, ezt követően pedig még további fesztiválokon is bemutatkozott. A film április 24-i vetítése után Várhegyi Rudolf, a film hangmestere és Balázs Ádám zeneszerző lesz a mozi vendége, az alkotókkal Gruber Nóra, az SZKKK munkatársa beszélget. Balázs Ádám készítette Zurbó Dorottya előző két filmjének zenéjét is. „Ádám elképesztő érzékenységgel ragadta meg a bhutáni emberek lelkét a zene nyelvén. Olyan keserédes dallamokat szerzett a filmhez, ami kifejezi a bhutáni emberek gondolkodását, érzéseit, mentalitását” – írja a film sajtókönyve.

A fehérvári művészmozi az Art-Mozi Egyesület tagjaként különösen fontos feladatának tekinti, hogy a filmeket közelebb vigye a nézőkhöz, és együtt beszéljék, vitassák meg a friss moziélményt. MEGnézzük és KIbeszéljük: ezért Meg-Ki a klub neve, amelyhez bármikor, bármelyik vetítésen lehet csatlakozni. Tagsági kártyát továbbra is bárki válthat a mozi pénztárának nyitvatartási idejében.  A filmklub nem zárt körű, a vetítésen tagsági kártya nélkül is részt lehet venni, de a kártyabirtokosok kedvezményes áron, 800 forintért válthatnak belépőt a mozi pénztárában vagy a www.baratsagmozi.hu honlapon.

Jegyvásárlás »

A rendezvény sajtónyilvános.

  
Címkék: