Ismét nyert az Újratervezés

Tóth Barnabás Újratervezés című filmje nyerte el a Car Shorts nemzetközi rövidfilmes verseny 3000 eurós jutalommal járó fődíját Berlinben. A 12 perces, Pogány Judit és Kovács Zsolt főszereplésével készült alkotást eddig több mint egymillióan tekintették meg az interneten.

Az első alkalommal megrendezett, kimondottan autós témájú rövidfilmek versenyét a Direct Line biztosítótársaság és a 30. Nemzetközi Berlini Rövidfilmfesztivál közösen hirdette meg. A versenyre csaknem 60 ország 351 alkotója küldte el művét. A kiválasztott 24 alkotásra négy héten át lehetett szavazni a www.carshorts.com oldalon, összesen mintegy 71 ezer szavazat érkezett. A magyar film mögött második a Crash Course című holland, a harmadik pedig a Gelato Go Home című brit animáció lett, a közönség szavazatai alapján. A 24 filmet a portálon továbbra is meg lehet tekinteni.

Tóth Barnabás 2012-ben készült Újratervezésének nézői egy idős párt kísérhetnek autóútjaikra, párbeszédeikből a hétköznapok szürkeségébe belefáradt embereket ismerhetnek meg. Egy váratlan fordulat után azonban kiderül, hogy az emberek látszólag bosszankodással teli világa mégis támaszt és biztonságot jelent. Az Újratervezés szívmelengető film a veszteségről és arról, hogy ne tekintsük magától értetődőnek, amink van.

A film 2013-ban elnyerte a Magyar Filmkritikusok Díját a legjobb kisjátékfilm kategóriában, a Toldi moziban megrendezett Friss Hús fesztiválon közönségdíjat kapott, és több nemzetközi és hazai fesztiválon is szerepelt már – többek között Montrealban, Bristolban, Helsinkiben és Los Angelesben is láthatta a közönség. Indianapolisban, a Heartland – Truly Moving Pictures elnevezésű fesztiválon a legjobb kisfilmnek járó díjat nyerte el U.S. Premiere kategóriában, Szöulban, az Asian International Short Film Festival-on pedig közönségdíjban részesült.

A film most nemcsak a berlini fesztivál szavazását nyerte meg, de Magyarországon hatalmas internetes nézettséget is elért: a jelölés után már majdnem egymillióan nézték meg, és eu a szám azóta is folyamatosan emelkedik, ami rövidfilmek esetében rekordnak számít.