Fehérvári alkotók filmjei a Barátságban

Márciusban két olyan film is látható a Barátság moziban, amit fehérvári alkotók készítettek: március 2-tól Burján Zsigmond Szétszakítva című játékfilmjét, március 13-tól pedig Szikora János Hadik című romantikus történelmi kalandfilmjét vetíti a város művészmozija.

Burján Zsigmond rendező legújabb alkotásában, a Csak még egyszer, előre! című háborús filmballada folytatásában a magyar királyi 17. honvéd gyalogezred frontról hazatért katonáinak sorsát mutatja be az 1918 és 1920 közötti időszakban, az őszirózsás forradalomtól a román megszálláson át a trianoni döntésig. A Szétszakítva március 2-án 18 órától, március 6-án és március 20-án 20 órától látható a Barátság moziban.

szetszakitva_filmbol_660

„Nem volt a monarchiának még egy olyan ezrede, mint a 17-esek” – idézi Sipos Gyula betegágyánál az ápolónő az ezredben bakaként szolgált édesapja szavait. 1959 októberéből indul vissza a múltba a film: a végső búcsúra készülő Sipos Gyula ezredes, a Magyar Királyi székesfehérvári 17. honvéd gyalogezred parancsnoka emlékeiből azt az időszakot eleveníti fel, amikor ezredének életben maradt tagjaival hazatérve, az ezred megszűnése után megpróbálják megtalálni helyüket a polgári életben.

A Szétszakítva filmdrámát Burján Zsigmond rendező székesfehérvári alkotókkal (Tűzkő Sándor, Balogh Mihály, Szigeti Anna, Barbély Gábor és Szabó Miklós Bence) közösen készítette. Akik jegyet váltanak a filmre, a 100 évvel ezelőtt élt fehérváriak mindennapjaiba láthatnak bele, és kiderül, a harctérről hazaérkezetteknek mennyi traumát kellett feldolgozniuk: a harctéri eseményeken túl szembesülniük kellett az otthonmaradottak sorsával, elfogadni, beletörődni a megváltoztathatatlanba, és közben megpróbálni folytatni az életet, vagy éppen újat kezdeni. Mindeközben katonaként helytállni az 1918 és 1920 közötti történelmileg is igen kaotikus időszakban.

hadik_uj_5_1200

Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatójának alkotása, a Hadik egy sodró lendületű kalandfilm: a történelem egyik legdicsőbb, kevésbé ismert és tárgyalt mozzanatát dolgozza fel Hadik András merész berlini portyájának és a legendás 24 darab balkezes kesztyű történetének felelevenítésével, igazi sztárparádéval és látványos, nagyszabású akciójelenetekkel. A címszerepet Trill Zsolt alakítja, a további szerepekben többek között Szabó Gyöző, Molnár Áron, Horváth Lili, Lábodi Ádám, László Zsolt és Hirtling István látható. A filmet március 13-án, hétfőn ls 18-án, szombaton 20 órakor, 28-án, kedden pedig 18 órakor vetíti a Barátság mozi.

1757-ben, a hétéves háború idején Hadik András különleges küldetést kap Mária Teréziától: huszáregységeivel titokban fel kell nyomulnia Berlinig, hogy Nagy Frigyes porosz király távollétében elfoglalják és megsarcolják az ellenséges fővárost. Hadik és katonái az éjszaka leple és mindössze hat nap alatt tették meg a 450 kilométeres távolságot, hogy váratlanul rajtaüssenek a városon és az azt védelmező helyőrségen. A képtelen támadás teljesen váratlanul éri a poroszokat, ennek is köszönhető a küldetés fényes sikere. Hadik serege azelőtt távozik az elfoglalt Berlinből, hogy az ellenség erősítése megérkezne a városba.

A Hadik előképéül a méltán népszerű Várkonyi-filmek, a filmtörténeti jelentőségű az Egri csillagok és A kőszívű ember fiai szolgálnak. A nagyszabású akciójelenetekben, kalandokban bővelkedő alkotás megtörtént eseményeket dolgoz fel, s részleteiben is igyekszik megfelelni a történelmi hitelességnek. Az alkotók történészek és a kort, eseményt ismerő szakértők közreműködésével készítették el a filmet, amelynek technikai rendezője Dyga Zsombor, az akciójelentek megtervezésében pedig a hollywoodi kaszkadőrszakértő, Steve Dent és Gulyás Kiss Zoltán működött közre.

Az előadásokra személyesen a mozi jegypénztárában, online pedig honlapunkon válthatnak jegyet a nézők.