Történelmi filmmel indult a 76. cannes-i fesztivál

A Johnny Depp főszereplésével készült, Jeanne du Barry című francia romantikus történelmi film versenyen kívüli díszbemutatójával vette kezdetét kedden este a 76. cannes-i nemzetközi filmfesztivál. A megnyitó ünnepség nemzetközi sztárja a 78 éves Michael Douglas Oscar-díjas amerikai filmszínész volt, aki tiszteletbeli Arany Pálma-díjat vehetett át az életművéért, majd Catherine Deneuve-vel közösen nyitotta meg a szemlét. 

A hivatalos programba beválogatott alkotásokból készült összeállítást megelőzően a megnyitó közönsége rövid részleteket is láthatott Michael Douglas filmjeiből, ahogy a zsűrielnök Ruben Östlund alkotásaiból is készült egy összeállítás.

cannes_2023_poster_660

A kétszeres Arany Pálma-díjas svéd rendező által vezetett, a korábbi évekhez képest megfiatalodott nemzetközi zsűriben fele-fele arányban foglalnak helyet nők és férfiak: Julia Ducournau Arany-pálma díjas francia rendező, Brie Larson amerikai színésznő, Maryam Touzani marokkói rendezőnő, Rungano Nyoni brit-zambiai rendezőnő, Denis Ménochet francia színész, Paul Dano amerikai színész-rendező, Atiq Rahimi afgán-francia író-rendező és Damián Szifron argentin rendező is.

11-Johnny-Depp-Jeanne-du-Barry_660

A Jeanne du Barry XV. Lajos francia király utolsó hivatalos szeretőjének életéről, felemelkedéséről és bukásáról szól, az egyszerű sorból származó kurtizán és az uralkodó őszinte szerelmére, illetve az udvar intrikáira koncentrálva. A francia királyt Johnny Depp amerikai filmsztár alakítja, akinek oldalán olyan francia színészek láthatók, mint Pierre Richard, Benjamin Lavernhe, Melvil Poupaud vagy India Hair. A filmet eredeti helyszíneken, egyebek mellett a versailles-i kastélyban forgatták.

A hivatalos programban a verseny szerdán kezdődik. A több mint 2000 benevezett filmből 21 versenyezhet a fődíjért, közülük naponta kettőt láthat a fesztiválközönség a május 27-ig tartó eseményen. Elsőként a Bolti tolvajok című filmjével 2018-ban Arany Pálmát nyerő japán Koreeda Hirokazu Szörny című filmjét, és az Intenzív találkozások rendezője, Catherine Corsini Korzika szigetén forgatott, Le retour (A visszatérés) című filmjét mutatják be.

indiana_jones_660

Csütörtökön érkezik Harrison Ford az Indiana Jones és a sors tárcsája című filmjének versenyen kívüli világpremierjére, oldalán Phoebe Waller-Bridge, Antonio Banderas, John Rhys-Davies, Toby Jones, Boyd Holbrook, Ethann Isidore, Mads Mikkelsen és a film rendezője, James Mangold vonul majd fel a fesztiválpalotába vezető vörös szőnyegen.

Magyarországot három rendezőnő képviseli idén a fesztiválon. Enyedi Ildikó a hivatalos programban versenyző rövidfilmek és a filmfőiskolák legjobbjait felvonultató Cinef válogatás közös nemzetközi zsűrijét vezeti. Buda Flóra Anna 27 című animációs filmje a rövidfilmes programban versenyez május 26-án, míg Elek Judit 1969-ben készült, Sziget a szárazföldön című filmje a felújított alkotásokat bemutató Cannes Classics válogatásába kapott meghívást, a filmet május 18-án vetítik.

(MTI)

 

  
Címkék: